Cirka 20 procent av alla vuxna drabbas av depression någon gång i livet. Och en en person som är deprimerad är inte riktigt sig själv, eller den personen man är van vid. En person som har en lätt eller medelsvår depression kanske inte direkt uppfattas som sjuk utan mest som ointresserad och sur när man erbjuder hjälp. En djupt deprimerad person har svårt med vardagsbestyr och kan behöva en del praktisk hjälp.

Läs även 7 sätt en depression påverkar ditt liv – även om du verkar normal

Här är fem tips på hur du som vän eller familjemedlem kan göra för att hjälpa.

Stötta så att de kan få vård

Det går inte att tvinga någon att be om att söka hjälp att få en behandling, men det kan vara viktigt som närstående att försäkra hen om att det är okej att be om hjälp. En del personer har svårt att själva prata om hur de faktiskt mår och om du är den som för ämnet på tal kan visa din vän eller familjemedlem att det är okej att prata om det han eller hon går igenom.

Nationella hjälplinjens telefonjour har öppet dygnet runt och erbjuder psykologisk hjälp till människor i kris och nås på 90101 eller chatt via mind.se. 

Håll kontakten

Den som är drabbad av depression kanske inte har orken att hålla kontakten i samma utsträckning som förut. Så där är det viktigt att du är den som försöker hålla kontakten. Genom ett litet sms eller mejl så att din vän vet att du tänker på hen och att du finns där kan göra en stor skillnad för hens mående.

Var inte kritisk

Om du inte har egna erfarenheter av depression sedan tidigare kan det vara svårt att förstå varför din vän eller närstående inte kan ”ta sig ur situationen”. Så var försiktig och försök inte pressa hen att må bättre, den som är drabbad har tillräckligt med många självkritiska tankar som det är.

Hjälp gärna till – men ta inte över

Som närstående vill man gärna hjälpa den som är deprimerad med allt, och det kan så klart vara ett stort stöd att hjälpa till med matlagning eller städning. Men det är också viktigt att uppmuntra en person som är deprimerad med att göra saker på egen hand. Här är behoven olika från person till person, så fråga vad hen vill ha hjälp med och vad hen kan göra själv.

Ta hand om dig själv

Är du i en relation med en deprimerad person är det viktigt att du inte glömmer bort dig själv och ditt eget mående. Ta dig tiden att träffa dina vänner, prata med någon utanför familjen om hur du själv har det, sök anhörigstöd via vårdcentralen eller sök stöd via olika stödgrupper som Anhörigas riksförbund, riksförbundet Balans. Barn som har en förälder med psykisk sjukdom kan få stöd via kuling.nu.

Källa: 1177, Mind.org.uk

Läs även

Ny studie ska kartlägga orsaken bakom depression

Så här känns det att ha ångest – 7 bilder

 

Mer läsning

Femina