Kakaon är rik på nyttiga antioxidanter och har en rad olika hälsoeffekter. Faktum är att vissa forskare menar att vi bör se till att inte äta för lite choklad – i alla fall inte om vi vill få ut maximalt av dess välgörande egenskaper.

Här är 5 bra anledningar att göra julen till en chokladfrossa:

1. Du blir lyckligare
Choklad främjar produktionen av må-bra-hormonet serotonin, vilket höjer humöret och gör dig gladare. Dessutom ökar kroppens halt av endorfiner, som också har en positiv inverkan på välmåendet.

2. Du får ett starkare hjärta

Personer som äter 100 gram choklad om dagen minskar sin risk att drabbas av stroke, hjärtinfarkt och andra hjärt-kärlproblem jämfört med de som äter mindre choklad än så – och framför allt i jämförelse med personer som helt undviker choklad. Det har forskare i Skottland kommit fram till.

3. Du känner dig piggare
Föredrar du mörk choklad med hög kakaohalt? I så fall kan du glädjas åt att studier visat att 45 gram mörk choklad om dagen har en uppiggande effekt och minskar symtomen av kroniskt trötthetssyndrom.

4. Du får bättre minne

Flavonoider i kakaon ökar blodtillförseln till hjärnan, vilket boostar minnesförmågan. Att äta choklad kan enligt forskning föryngra hjärnans minnescentra med upp till 30 år.

5. Du slipper hosta
Har du åkt på en förkylning? Skippa hostmedicinen och ät choklad istället – enligt forskare fungerar det tre gånger bättre. Ämnet teobromin ligger bakom effekten.

FOTO KAROLINE JÖNSSON

Missa inte dessa goda chokladrecept:

Karolines chokladtryfflar
Chokladkolaklubbor utan vitt socker
Varm choklad med havredryck
5 ljuvliga efterrätter med choklad
Raw chokladmousse med mynta

 

Mest läst