Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

5 starka hälsofördelar med att ha husdjur

07 sep, 2017 
AvHelena Sjögren
Grattis alla djurälskare! Att tillbringa tid med sitt husdjur ger inte bara en massa glädje – det är dessutom bra för din hälsa. Här är fem anledningar!
Annons

Alla husdjursägare vet redan att husdjur är en ständig källa till glädje och lycka. Men det finns långt fler fördelar med våra djurvänner.

1. De minskar stressen

Att umgås med sitt husdjur har flera goda effekter på din hälsa. Rebecca A. Johnson, direktör på Research Center for Human-Animal Interaction at the University of Missouri College of Veterinary Medicine, säger att lyckohormonet oxytocin frigörs bara genom att titta på ditt husdjur. Oxytocin, som är samma hormon som frigörs när du blir förälskad, minskar halterna av stresshormonet kortisol.

När forskare i Skövde studerade människor och hundar ökade lyckohormonet hos både djur och människa. Men effekten kan bli densamma oavsett djur.

– Det handlar om att hitta det djur som man trivs med. Det som är i fokus är den positiva relationen till djuret, inte vad det är för sorts djur. Den som är rädd för hundar kanske föredrar hästar eller katter istället, och de kan påvisa samma positiva hälsoeffekter, säger Linda Handlin, biträdande lektor i biomedicin vid Högskolan i Skövde.

Annons

Amerikanska forskare har också kunnat se hur hundar har en lugnande effekt på krigsveteraner med posttraumatisk stress.

– En veteran kunde inte lämna sitt hem utan sin fru, när vi placerade en hund med honom kunde han på mindre än en vecka gå runt sin stad, säger Rebecca A. Johnson enligt Expressen.

Studier har också visat att människor som fick ta med sig sin hund till jobbet hade lägre stressnivåer än sina kolleger vid dagens slut. Forskarna kunde också se att arbetsgruppen som stort hade en bättre arbetsmoral och fick en ökad samarbetsförmåga, skriver BBC.

2. De har en lugnande effekt

Vissa upplever också att det är mycket lättare att prata med djur än med människor eftersom djur är goda lyssnare som inte dömer. Djur kan också vara betydligt vassare ”människokännare” än vad vi människor är.

Cristina Lundqvist-Persson, docent i psykologi och forskningsledare vid Skaraborgsinstitutet, säger till Svenska Dagbladet att hundar i många fall läser människor bättre än vad andra människor gör. Om någon i familjen är orolig eller ledsen väljer hunden ofta att lägga sig precis där.

Annons

– Hundar har ingen agenda, de är förutsägbara och det är inte alltid människor. Hunden väcker också omsorgsbeteende, säger hon.

En amerikansk studie, där forskarna studerade 643 barn mellan 6 och 7 år, pekade mot att barn som växte upp med en hund kände mindre oro än andra barn. Barnen valde också att vända sig till sitt husdjur snarare än sin förälder om de behövde tröst, visade studien.

3. De ger dig bättre fysik

Djurägare har generellt bättre fysisk hälsa än den som inte har djur.

Enligt en svensk studie, där 40 000 svenskar mellan 18 och 84 år fick svara på en enkät, visade sig husdjursägarna ha både lägre blodtryck och vara mindre drabbade av diabetes.

Forskare vid University of Missouri har också kunnat föra i bevis att människor som promenerade med sin hund var mer vältränade än de som promenerade med en vän eller promenerade på egen hand.

Enligt en studie från Michigan State University var det mer troligt att hundägare kom upp i de rekommenderade 150 aktiva minuterna. Nästan hälften av hundägarna som var mer i studien gick 30 minuter minst fem dagar i veckan. Motsvarade siffra för de som inte äger en hund är tre, rapporterar Times.

Annons

4. De gör gott för hjärtat

Djur är bra för hjärtat, och då menar vi i första hand muskeln som pumpar runt blod.

Att klappa sitt djur eller att titta på fiskar som simmar runt i sitt akvarium kan sänka pulsen och ditt blodtryck.

Husdjursägare tenderar också att ha lägre kolesterolvärde.

En annan klar fördel är att djurägare gör färre besök hos läkaren än genomsnittet. En studie, som Women’s Health refererar till, visar att kattägare löpte en minskad risk att dö i hjärtinfarkt jämfört med genomsnittet. En annan studie har visat att hundägare hade en nio gånger så hög sannolikhet att fortfarande vara vid liv ett år efter en hjärtinfarkt.

5. De får dig att må bättre psykiskt

Forskningen på området är fortfarande i sin linda, men många tror ändå att djur kan ha en stor effekt på det mänskliga psyket.

– Om man tittar på vad djur gör för människor, och hur vi interagerar med dem, är det egentligen inte särskilt konstigt, säger Alan Beck, forskare på Center for the Human-Animal Bond vid Purdue University i USA, till Times.

Annons

I studier med barn har forskarna kunnat se att mer tillbakadragna barn kan bli mer utåtriktade eftersom husdjuret kan vara ett sätt att börja prata med någon och hitta något att säga.

Vissa människor känner också att deras husdjur ger livet en mening. Människor som lider av depression kan hjälpas av att ha ett husdjur som de har ansvar för och måste ta hand om. Husdjur kan även hjälpa mot känslan av ensamhet.

År 2011 frågade Mental Health runt 600 personer med och utan katt om deras psykiska mående. Där svarade runt 87 procent av kattägarna att deras katt hade en positiv inverkan på deras mående. Dessutom svarade 76 procent att de kunde hantera sitt vardagsliv bättre tack vare sin katt.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Annons