Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

5 stora fördelar med att läsa – enligt forskarna

10 mar, 2016 
AvFemina
Att läsa en god bok är bland det bästa som finns. Och det är inte bara ett nöje, det finns flera vetenskapligt bevisade fördelar med det också.
Annons

1. Det minskar stressen

Studier från University of Sussex visade att läsning var det mest effektiva sättet att minska stressnivåerna i kroppen. Det räckte med sex minuters tyst läsning för att sänka nivåerna med 68 procent. Dessutom slappnades musklerna av och pulsen sänktes.

Andra sätt att stressa ner var bland annat att lyssna på musik, dricka te eller kaffe, eller gå på promenad, men ingenting visade sig vara lika effektivt som läsning.

2. Det håller hjärnan skarp
Forskning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Neurology visade att människor som ägnade mycket tid åt mentalt krävande övningar, såsom läsning, hade bättre minne senare i livet än de som inte hade läst. Studien utfördes på 294 deltagare som levde till snittåldern 89 år, och den visade att de som aktiverade hjärnan mycket i livet behöll 32 procent mer av hjärnans kapacitet än de som bedömdes ha medelhög mental aktivitet. De deltagare som inte läste eller gjorde andra mentala aktiviteter tappade dock hjärnkapacitet 48 procent snabbare än de som var aktiva.

Annons

3. Det kan hjälpa dig att sova bättre
Många sömnexperter rekommenderar att vi etablerar en rutin för att gå ner i varv innan vi går och lägger oss, och då är läsning en aktivitet som brukar nämnas som passande. Men tänk på att starkt ljus från skärmar och andra lampor signalerar till din kropp att det är lämpligt att hålla sig vaken, så läs helst en vanlig bok och inte från en lysande skärm.

4. Det kan göra dig mer empatisk
En nederländsk studie fann att personer som läste en skönlitterär bok, och blev känslomässigt medtagna av den, upplevde ett påslag av empati. Med andra ord: Låt dig slukas av boken, det är bra för dig!

5. Självhjälpböcker kan dämpa depression
När man är nedstämd och till och med deprimerad kan det vara svårt att se någon glädje i tillvaron. Men studier har visat att självhjälpböcker, tillsammans med vägledning, sänkte depressionsnivåerna efter ett år hos dem som undersöktes, jämfört med de som genomgick traditionella behandlingsmetoder.

Med andra ord finns det många stora fördelar med att läsa, och då har vi inte ens räknat med hur härligt det är.

Av: Joel Linde.

Foto: Shutterstock.

Annons