Så här års brukar de goda föresatserna hagla. De vanligaste löftena handlar i regel om saker som att gå ner i vikt och spara pengar. Men tänk om du skulle satsa på lite mindre kravfyllda – och mer lustfyllda – nyårslöften istället?

Här är 6 nyårslöften för dig som vägrar nyårshetsen:

1. Sluta hacka på dig själv

Är du expert på att kritisera dig själv? Bestäm dig för att försöka tysta ner din inre kritiker och bygga en intern hyllningskör istället. Ingen kan göra allting perfekt – det räcker med good enough!

2. Kramas mer

Vill du förbättra din hälsa utan att behöva äta kvarg till frukost? Satsa på att omfamna dina nära och kära varje dag. Men det ska inte vara några snabbkramar – minst 20 sekunder lång måste kramen vara för att ge ultimata hälsoeffekter, enligt studier. Det frisätter må bra-hormonet oxytocin, som minskar stress, stärker immunförsvaret och förebygger depressioner.

3. Lär dig något nytt – bara för att det är kul

Yrkesrelaterad kompetensutveckling i all ära, men varför inte lära dig något som enbart är roligt under 2017? Fundera över om det finns något du länge drömt om att sätta dig in i, vare sig det är att dreja, måla akvarell, stå på händer, baka surdegsbröd eller kanske något helt annat.

4. Släpp det dåliga samvetet

Får du en gnagande känsla av dåligt samvete när du tar en extra bit chokladkaka eller ligger i soffan istället för att gå ut och springa? Gissa vad – samvetskvalen bränner inga extra kalorier och är alltså helt onödiga. Om du tar en bit choklad, njut av den istället (och gläds åt kakaons positiva hälsoeffekter!). Har du en lugn kväll hemma, så stå för att du valt att vila idag. Ger du dig ut och springer nästa dag kan du istället klappa dig själv på axeln och njuta av hur bra det känns.

5. Ta fler sovmorgnar

Hör du inte till de morgonpiggas skara? Isåfall bör du se till att sova ut på morgonen, så ofta som det är möjligt. Utnyttja eventuell flextid på jobbet och passa på att långsova på helgerna – det är faktiskt bra för hälsan, enligt forskare. Att sova tills du vaknar av dig själv är det absolut bästa, då försäkrar du dig om att kroppen fått tillräckligt med sömn.

6. Öva på att säga nej oftare

Ställer du ofta upp på saker du egentligen inte känner för att göra och tar på dig uppgifter du faktiskt inte har tid och ork att utföra? Gör 2017 till året då du börjar stå på dig och säga ifrån, oavsett om det handlar om att vara ordförande i föreningen i år igen eftersom ingen annan anmält sig, gå på en tråkigt tillställning eller sitta barnvakt åt syrrans ungar när du hellre skulle vilja göra något på egen hand. Du behöver inte ens komma med en ursäkt, det räcker att säga ”Tack för erbjudandet, men jag måste tyvärr svara nej”.

FOTO COLOURBOX

Missa inte att läsa:

Därför är det bra att vara rund om rumpan
Forskare: Singelkvinnor är extra intelligenta
5 anledningar att äta mer choklad

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: