Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

6 saker du och din partner borde veta om varandra innan ni flyttar ihop

16 aug, 2017 
AvNanna von Knorring
Funderar du och din älskling på att flytta ihop? Grattis! Men, hur väl känner ni varandra – egentligen? Om ni inte har koll på varandras behov kan onödiga konflikter uppstå. Här är sex saker ni borde veta om varandra innan ni tar det stora steget.
Annons

1. Hur mycket egentid ni vill ha

När man flyttar ihop ger man inte upp all sin egentid och sitt utrymme. För att inte gå varandra på nerverna är det viktigt att veta hur mycket egentid och framför allt när den andra behöver det. Vill du vara för dig själv på morgonen innan du fått ditt kaffe? Inte prata om jobb när du kommer hem? Berätta det för din partner!

2. Om ni är kvälls- eller morgonpigga

Stannar du uppe efter midnatt eller stiger du gärna upp innan solen? Om ni har olika rutiner och inte är medvetna om det finns risken att ni krockar när ni flyttar ihop. Föregå konflikten genom att hitta en fungerande lösning för er båda.

3. Hur ni ser på städning

Diskutera hur ni vill ha det omkring er i ert hem. Är du den som lägger in disken direkt, gärna dammsuger och dammtorkar flera gånger i veckan samt vill att alla saker ligger på sin plats innan du kan lägga dig till ro på kvällen? Medan din partner bygger berg av tallrikar, glas och bestick i diskho?

Annons

Om ni är olika när det kommer till städning bör ni reda ut hur ni ska tackla det i ert gemensamma hem. Din partner kan inte lita på att du ska ta hand om all städning endast för att du är mer intresserad av det. Även om det i början kan kännas okej att städa efter din älskling när ni är nykära, kommer det troligen att gå dig på nerverna längre fram.

Läs även 7 tecken på att din partner verkligen känner dig

4. Om ni vill ha husdjur

Ifall en av er redan har ett husdjur kommer diskussionen högst antagligen att dyka upp i samband med att ni bestämmer er för att flytta ihop, men ni bör ha diskussionen även om ni inte har husdjur just nu. Vill du skaffa hund eller katt att gosa med inom en snar framtid, medan din partner inte är lika sugen? Red ut frågan innan ni bestämmer er för att ha ett gemensamt hushåll.

5. Hur ni tänker kring ekonomin

Ett gemensamt hushåll behöver inte innebära en gemensam ekonomi, men eftersom mycket blir gemensamt, bland annat hyra, toalettpapper och innehåller i kylskåpet, är det värt att diskutera hur era ekonomiska förutsättningar och prioriteringar ser ut. Vad sparar ni in på och vad är ni villiga att lägga ut lite extra på? Tjänar en av er mer och ska hen således betala en större andel av hyran? Prata pengar i tid för att undvika konflikter som kan tära på relationen.

Annons

6. Hur ni känner kring gäster i ert hem

Har ni alltid öppet hus och är ert hem stället där era vänner hänger varje kväll? Sover era vänner och släktingar över hos er när de är på besök eller föredrar ni att de tar in på hotell? Red ut hur ni känner kring gäster i ert gemensamma hem för att undvika irritation och bråk längre fram.

Läs även Sambo är lika bra som att vara gift

Källa: Elite Daily
Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons