Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

6 sätt att behålla lugnet när ditt barn beter sig illa

15 feb, 2017 
AvJoel Linde
Disciplin handlar inte om bestraffningar, utan om att hjälpa och lära sina barn – utan att själv bli provocerad. Här är 6 konkreta tips som gör det lättare!
Annons

Vredesfyllda utbrott, snabba humörväxlingar och utvecklingsfaser av olika slag är bara några utmaningar föräldrar regelbundet ställs inför. Att hålla sig sansad och själv föregå med gott exempel kan vara svårt – särskilt i pressade, stressiga situationer med mycket känslor inblandade.

När barn blir upprörda eller beter sig illa kan det också undermedvetet trigga minnen från vår egen barndom som gör oss extra känsliga. Så skriver författaren och psykologen Lisa Firestone som forskat mycket i familjerelationer.

Hon poängterar också att disciplin inte handlar om bestraffningar, utan om att hjälpa och lära sina barn – utan att själv bli provocerad. Här ger hon sex konkreta tips på barnuppfostringsregler som är viktiga att komma ihåg.

1. Använd inte time out

Att isolera ett barn eller sätta i ”time out” gör att de inte lär sig hantera sina känslor och jobbiga situationer. Målet är ju att de ska lära sig kommunicera och hantera svåra situationer i framtiden – utan att dra sig undan.

Annons

2. Brusa inte upp

Ditt barn kastar med en boll inomhus och du låter bli att säga något – fram till dess att bollen slår ner en ljusstake från bordet. Då brusar du istället upp och skäller. Om du agerar på det sättet mot ditt barn är risken att du skrämmer och förvirrar det och det är det enda barnet tar med sig från situationen, inte den lärdom du vill att hen ska ha med sig. Alltså, var alltid lugn innan du tar dig an en situation.

3. Kom ihåg vad du vill uppnå

Innan du tar tag i en situation är det viktigt att du vet vad det är du vill uppnå, vilken lärdom du vill ge barnet. Förmodligen vill du att de ska känna sig säkra med dig, att du är en trygg punkt för dem men att de samtidigt inte alltid kan få som de vill. När du vet vad du vill uppnå med att disciplinera dem är det lättare att ta de nödvändiga stegen.

Annons

4. Knyt an på ett emotionellt plan

Att få ditt barn att lugna ner sig är nödvändigt för att komma någon vart. Det innebär ofta att du, fysiskt, möter dem på deras nivå. I detta första läge ska du inte argumentera vad som är logiskt och rimligt, utan istället hantera deras emotionella tillstånd. När barnet lugnat ner sig kan ni försöka hitta en lösning på problemet.

5. Lär barnen empati

Att tvinga ditt barn be om ursäkt till ett annat barn när något gått fel är inte alltid rätt väg att gå. Kom ihåg punkt 3: vad är det du vill uppnå? Jo, att barnet lär sig empati, att förstå varför det är fel att ta ett annat barns leksak. Fokusera på det så lägger du en grund för att de ska kunna relatera till andra människors känslor. När barnet förstått det kan ursäkten faktiskt betyda något på riktigt.

6. Var en förebild

Det är naturligt att vilja bli omtyckt av sina barn, men att ständigt låta dem få som de vill kan leda till att de blir bortskämda – och senare i livet besvikna på att världen inte lever upp till deras förväntningar. Motsatsen är inte heller bra: att istället vara för sträng och principfast kan göra att de känner distans till dig. Det bästa är att vara en god förebild genom att visa upp goda kvalitéer som empati, tålamod, acceptans, ärlighet och generositet, men utöver det – undvik onödiga restriktioner som mest speglar vad du vill och inte vad som är bäst för barnet.

Läs även:

Annons