Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Morgontrött? 6 lugna övningar som får dig att vakna till

06 aug, 2021 
AvSara Frisk
Kvinna som sträcker på sig i sängen samt kvinna som dricker kaffe på morgonen.
Vaknade du upp väldigt trött imorse? Här är 6 skonsamma övningar som gör dig piggare och som du kan prova nästa gång det händer!
Annons
5 typer av vila som alla behöverBrand logo
5 typer av vila som alla behöver

Det finns faktiskt saker som kan få dig att vakna till liv på morgonen förutom den där koppen kaffe. Att röra på kroppen, även bara litegrann, kommer man långt på eftersom det ökar blodcirkulationen, vilket hjälper oss att bli piggare.

Om du tillhör den morgontrötta skaran kommer här 6 räddande övningar som hjälper dig att piggna till, enligt experter som Huffpost pratat med.

1. Nedåtgående hund för att bli alert

Genom att starta morgonen med övningen nedåtgående hund ökar du blodcirkulationen och blir alertare. Många av oss känner oss dessutom väldigt stela efter en natts sömn och då är denna yogaposition perfekt för att mjuka upp.

Kvinna som står i yogapositionen nedåtgående hund.

Börja med att stå på alla fyra med handflatorna på mattan. Sätt i tårna och lyft sedan upp dina höfter mot taket så att du står som i ett upp och nedvänt v. Tryck ifrån med händerna mot golvet och låt hälarna sträva mot eller komma ner i mattan.

Annons

Om du vill göra stretchen effektivare kan du trampa upp och ned med hälarna en stund eller böja och sträcka benen. Håll positionen i 15 sekunder och repetera 3–4 gånger.

2. Ryggliggande hamstringstretch för ländrygg och lår

Denna övning sträcker ut baksida lår och hjälper även till att mjuka upp ländryggen. Om du utför den i rörelse blir effekten ännu bättre på morgonen eftersom man är stelare då och kanske inte heller hunnit få upp värmen.

Kvinna som ligger på golvet och stretchar baksida lår genom att sträcka på benet.

Börja med att lägga dig på rygg med böjda knän och fötterna i mattan. Ta tag bakom ett av dina lår och dra benet mot dig. Om det känns bättre kan du sträcka ut även det andra benet.

Annons
Kvinna som ligger på golvet och stretchar baksida lår genom att böja benet.

Sträck sedan ut och böj underbenet om vartannat på det ben du håller i. Var försiktig så att du inte sträcker knät för mycket. Gör 10 repetitioner på varje sida och upprepa 2–3 gånger.

3. Liten morgondans för humörets skull

Man bör inte underskatta energikicken som en liten morgondans kan ge. Jennifer Jacobs, personlig tränare, säger till Huffpost att hon alltid startar morgonen med lite dans.

Kvinna som dansar i köket.

– Välj en låt som är någonstans mellan 3–5 minuter. Studsa på fotens främre del (som en tåhävning) under tiden som den spelas. Du kommer att öka blodcirkulationen, för att inte nämna att det blir ett snabbt träningspass för vaderna, och kan efteråt också känna att ditt humör har förbättrats, säger hon.

Annons

4. Barnets position särskilt uppiggande för magsovare

Det kan kännas lite kontraproduktivt att en av övningarna som ska få oss att vakna till ser ut som någon som sover.

Men den kan vara särskilt effektiv för personer som sover på magen eftersom man drar tillbaka ryggen efter att ha krökt den åt andra hållet under natten.

Kvinna som utför yogapositionen barnets position.

Gå ner på knä och sära knäna till ungefär höftbrett. Kom bak med rumpan samt fäll fram överkroppen och sträck fram armarna framför dig. Låt pannan vila mot mattan. Håll positionen i 15 sekunder och repetera 3–4 gånger.

Annons

5. Höftböjarstrech kan mjuka upp rygg och lår

Det är flera stela kroppsdelar som kan dra nytta av att man stretchar höftböjaren. Förutom höftböjaren som sådan kan stelhet även släppa i till exempel baksida lår och rygg.

Kvinna som stretchar höftböjaren.

Sätt ena knät i golvet och placera det andra benet en bit framför. Tilta sedan bäckenet framåt. Håll positionen i 15 sekunder och repetera 3–4 gånger.

6. Djupandas för att stretcha bröstkorgen

Om du inte kan, vill eller hinner stretcha eller röra på dig lite på morgonen är det här ett alternativ som går att prova närsomhelst och varsomhelst för att piggna till.

Annons
Kvinna som andas djupt när hon sitter i soffan.

Andas in och andas ut. Ta djupa andetag och fokusera på att luften ska gå hela vägen ut till sidorna och inte genom magen.

Håll gärna händerna på bröstkorgen för att lokalisera var luften tar vägen. Övningen kan bidra till att spänningar kring revbenen löses upp.

Källa: Huffpost

Foton: TT

Annons