Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

6 tecken på att du lider av dålig självkänsla

19 sep, 2019 
AvMalin Karlberg
självkänsla
Känner du dig mindre värd än andra, oroar dig konstant och klankar ner på dig själv varje gång du inte lyckas perfekt? Dålig självkänsla kan ta sig många uttryck – här är sex av de vanligaste.
Annons

Din självkänsla handlar om hur du ser på dig själv och ditt egenvärde – och en negativ självbild riskerar att få stor påverkan på ditt liv, från kvaliteten på dina relationer till hur du lyckas i karriären. En dålig självkänsla kan också leda till depressioner, ångest, ätstörningar och andra typer av psykisk ohälsa.

En stark självkänsla ger istället en grundtrygghet i livet, som gör att du behåller känslan av att vara värdefull trots de motgångar du ofrånkomligen stöter på i livet. Till skillnad från självförtroendet, som handlar om tron på din egen förmåga att prestera, handlar självkänslan om att duga som man är.

Här är 6 vanliga tecken på en dålig självkänsla

1. Du har svårt att förlåta dig själv för misstag

Att göra misstag är mänskligt och personer med en hälsosam självkänsla kan oftast relativt enkelt borsta av sig misslyckandet och gå vidare. De inser att deras självvärde inte hänger på att de lyckas med allt de företar sig. Men om du ständigt sparkar på dig själv på grund av dina tabbar och har svårt att acceptera att det inte gick som du hade tänkt behöver du förmodligen jobba på din självkänsla. Perfektionister lider ofta av dålig självkänsla – så du vinner på att öva dig i att vara nöjd med ”good enough”.

Annons

2. Du är missnöjd med ditt utseende

Få personer gillar varje del av sin kropp, men om du avskyr att titta dig i spegeln eller vägrar att vara med på bild kan det vara din bristande självkänsla som spökar. Missnöje med det egna utseende går ofta hand i hand med en svag självbild. En hjälp på vägen kan vara att börja träna, om du inte redan gör det. Forskning har visat att regelbunden motioner leder till bättre självkänsla och en mer positiv kroppsuppfattning. Träningen frigör humörboostande endorfiner och får dig att uppskatta allt din kropp klarar av.

3. Du har svårt att ta kritik

Personer med låg självkänsla är bra på att kritisera sig själva, men är känsliga för negativ feedback från andra. Utan en stark känsla av egenvärde är det lätt att förstora upp kritiserande kommentarer från andra och ta dem som ett ytterligare bevis att man är värdelös. Du vinner på att försvara dig mot obefogad kritik – och acceptera konstruktiv kritik som den välmenande feedback den förhoppningsvis var menad som.

Annons

4. Du är ständigt orolig
Oro och ångest är vanliga problem, framför allt hos personer med sviktande självkänsla. Inte minst då de ofta tror sig vara oförmögna att förändra saker i sitt liv. Ofta kan det hjälpa att utmana sig själv att möta sina rädslor, små delmål i taget.

5. Du försöker alltid vara andra till lags

Är du en ”people pleaser”, som vänder ut och in på dig själv för att göra andra nöjda? Personer med låg självkänsla är ofta beroende av andra människors bekräftelse, vilket kan leda till att de har svårt att säga nej och ställa krav. Problemet är att ju mer du låter andra köra över dig, desto sämre kommer din självkänsla att bli. Genom att öva på att stå upp för dig själv vinner du respekt från andra – och viktigast av allt, dig själv.

6. Du har svårt att identifiera dina positiva sidor
Alla människor har bättre och sämre sidor, men personer med en dålig självuppfattning tenderar att fokusera all sin energi på egenskaper de uppfattar som negativa. Allt bygger på den felaktiga uppfattningen att de är sämre och mindre värda än andra. Det är också vanligt att jämföra sig och vara avundsjuk på andra. Känner du igen dig? Då är det dags att börja uppmärksamma och uppskatta dina egna goda sidor. Det är helt okej att se upp till andra – men inte att se ner på sig själv.

Det kan vara svårt att komma tillrätta med en dålig självkänsla på egen hand – var inte rädd att söka hjälp hos en psykolog eller samtalsterapeut om du känner att din negativa självuppfattning begränsar ditt liv. 

Mer läsning om självkänsla:

Annons