Det är väldigt få som faktiskt gillar att hålla föredrag framför en stor publik, men om du lider av social ångest kan rädslan för att hålla tal kännas rentav förlamande. Social ångest, som tidigare kallades social fobi, innebär att man är rädd för att hamna i situationer med andra människor där man riskerar att känna sig granskad eller bortgjord. Du får helt enkelt ångest av andra personers uppmärksamhet.

Läs även: Så klarar du festsäsongen – trots social ångest

Vanliga symptom är att du drabbas av panik, att du vill fly från den obehagliga situationen eller att du får andnöd och drabbas av hjärtklappning. Du kan också välja att isolera dig från sociala situationer och undvika dessa totalt. Social ångest är väldigt jobbigt att leva med och förhindrar den drabbade att leva ett normalt liv, och just därför är det viktigt att inte förväxla social fobi med vanlig blyghet.

Här är 6 vanliga tecken på att du lider av social ångest:

1. Du känner rädsla inför sociala situationer
Social fobi är en ångeststörning där du kan känna obehag eller rädsla i eller inför sociala situationer. Du upplever ångest i närvaro av andra människor och du kan drabbas av det vid vissa sociala situationer – till exempel när du ska hålla tal eller föredrag.

2. Du är rädd för hur du uppfattas av andra människor
Du oroar dig över hur andra människor uppfattar dig, och du vill helst av allt inte framstå som inkompetent, nervös eller klumpig. Du kan också vara rädd för att andra ska märka att du stakar dig, rodnar, darrar eller att du svettas.

3. Du har väldigt höga krav på dig själv
Trots att du ofta har full förståelse för andras tillkortakommanden har du själv svårt att acceptera dina egna eventuella misslyckanden eller svaga sidor. Du har med andra ord helt andra krav och förväntningar på dig själv än vad du har på andra människor.

4. Du undviker vardagliga situationer

Du tycker att vardagliga saker – som att jobba, gå i skolan, åka buss och handla – är väldigt jobbiga och dina rädslor hindrar dig från att leva ett vanligt liv.

5. Du drabbas av fysiologiska besvär
När du upplever situationer som obehagliga kan du drabbas av fysiologiska besvär. Det kan till exempel vara rodnad, darrning, pulsökning, spändhet, illamående och andnöd.

6. Du isolerar dig
Eftersom du anser att situationer där uppmärksamhet riktas mot dig är särskilt jobba och kan du isolera dig från omvärlden. Tyvärr skapar det här en ond cirkel då det sociala fobin ofta blir värre på grund av att rädslan för sociala situationer då ökar eftersom att du inte träffar så många människor.

Läs även:

Psykologen: 9 saker alla borde veta om ångest

10 tecken på att du har GAD (generaliserat ångestsyndrom)

Ny metod hjälper mot överdriven oro

Källor: Psykologiguiden, Wikipedia Foto: IBL

Mest läst