Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

6 utseendeförändringar som avslöjar att du dricker för mycket alkohol

29 dec, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, PEXELS
Att dricka för mycket kan leda till allvarliga fysiska besvär. Men mycket alkohol påverkar också ditt utseende. Läs hur.
Annons
5 gripande filmer som alla borde se minst en gångBrand logo
5 gripande filmer som alla borde se minst en gång

De flesta av oss gillar att njuta av ett glas vin eller två under helgen eller på vår semester. Men ibland, och för vissa, kan alkoholkonsumtionen gå över styr och bli mer destruktiv. Upptrappningen kan ske gradvis och ibland är det svårt att ens veta att man dricker för mycket. Men det finns några fysiska tecken på att du, eller någon i din närhet, får i sig för mycket vin, öl, eller sprit. Här är utseendeförändringarna som kan ske om du dricker för mycket.

1. Rynkor

Alkohol är ett diuretikum, alltså vätskedrivande, vilket innebär att din kropp tappar vatten, vilket, i sin tur, leder till uttorkning. Uttorkad hud tenderar att både sjunka ihop och se rynkigare ut. Alkohol stör också sömnen, och dålig sömn tär på ansiktet. Detta eftersom kroppen, under sömntimmarna, repareras.

– Jag har patienter som spenderat pengar på botox, plastikkirurgi och krämer, men det verkliga problemet har legat i deras vinställ, har Joseph Volpicelli, psykiater och forskare om missbruk, slagit fast.

Annons

2. Röd ansiktston

Ofta får människor som dricker mycket en rödaktig hudton. När huden blir inflammerad, uppstår ett tillstånd som kallas rosacea. Det kan både utlösas, och förvärras, av alkohol. Rosacea kännetecknas av rodnad i ansiktet, och ibland öronen, ryggen och bröstet. Det kan också utvecklas till akneliknande knölar. Vissa mediciner och krämer kan såklart hjälpa till att behandla tillståndet men om man ändå inte dricker mindre så är krämer och medikament verkningslösa.

3. Sprött hår och sköra naglar

Uttorkning påverkar också din hud och dina naglar, vilket gör dem spröda och spruckna. Långvarigt, tungt drickande kan till och med leda till att håret blir tunnare och faller av. Detta särskilt hos personer som är undernärda eftersom de nästan uteslutande får sin näring och sitt kaloriintag från alkoholen.

Annons

4. Dålig munhälsa

– Syran i alkohol fräter bort tandemaljen, vilket gör att färger från olika drycker kan fästa på tänderna och göra dem fläckiga, säger Timothy Chase, tandläkare.

Med tiden kan tungt drickande också leda till allvarligare orala problem som tandköttssjukdomar, karies, munsår och muncancer.

5. Större midjemått

Öldrickare är inte de enda som är benägna att få ölmagar. Även mer dietmedvetna alkoholhaltiga drycker kan leda till oproportionerlig magvikt om du dricker tillräckligt av dem. Det beror på att alkohol i alla dess former ökar östrogenproduktionen och minskar testosteronproduktionen, vilket är kopplat till ökad bröstvävnad och fett runt mitten av kroppen – särskilt hos män.

6. Gulaktigt skinn

Gulsot, eller gulaktig hud, är ett tecken på leversjukdom och att levern är belastad. Detta tillstånd kan uppstå vid långvarigt alkoholbruk – när levern inte längre kan filtrera bort en gul-orange substans i blodet, vilket gör att den dyker upp i huden.

Dricker du, eller någon i din närhet, för mycket? Här kan du få hjälp.

Källa: Insider

Annons