Det pratas mycket om skärmtiden för unga men hur bra är egentligen vi vuxna på att lägga ifrån oss våra mobiltelefoner och datorer? Med mejl som behöver kollas, samtal som bara måste tas och det eviga scrollet på sociala medier är vi ständigt tillgängliga och uppkopplade. Men vi har mycket att vinna på att lämna skärmen ibland.

7 fördelar med att lägga bort mobilen:

1. Du får chans att återhämta dig

Våra hjärnor är programmerade att söka efter snabba kickar och det gör att vi lätt blir beroende av att kolla sociala medier, nyheter eller mejl. Eftersom tillgången till information alltid är nära jobbar våra hjärnor konstant, vilket gör att vi får mindre återhämtning. Forskarna är överens om att bristen på återhämtning är en stor orsak till att allt fler blir sjuka av stress. Många upplever också att kraven på ständig tillgänglighet ökar. För att få återhämtning måste man därför göra ett aktivt val att gå offline då och då.

2. Du blir effektivare

Är tanken att du ska hitta ett recept på nätet och helt plötsligt så googlar du på ”om man behöver ta gulsot när man reser till Kapstaden” och har helt glömt bort att du var på jakt efter middag? Teknikavbrott och distraktioner gör oss ineffektiva. Störande ljud kan sänka vår prestation med upp till 66 procent och att det tar ungefär 25 minuter att återfå koncentrationen när vi blivit avbrutna. När vi gör en sak i taget blir vi effektiva på riktigt – och mindre stressade.

Läs också: Därför kan mobilen göra dig deprimerad

3. Du har mer tid över för viktigare saker

Om du slår ihop din sammanlagda scrolltid tror jag du inser att det finns mängder av tid att spara in på. Varför inte lägga den tiden på att ta en fika med dina vänner, sticka ut på en löptur eller varför inte meditera? Dagens 24 timmar kan faktiskt kännas längre om man lägger undan telefonen eller slutar slötitta Netflix. Istället för att  lägga tid på att likea bilder på dina vänner så kanske du hinner lägga tiden på att umgås med dem.

Lägg undan telefonen en kväll och få mer tid över till annat. Foto: IBL

4. Du blir mindre stressad

Problemet med att vi kollar på vår mobiltelefon väldigt ofta är att vi blir avbrutna i det vi ska göra. Konsekvensen blir att vi inte hinner göra det vi ska. Då hamnar vi efter och lär oss inte eller presterar inte på den nivån vi kan prestera. När människor känner den stressen och inte kan koncentrera sig så skjuter man ofta upp sitt jobb och blir sedan stressad över att man inte har hunnit med det man tänkt. Att lägga undan telefonen gör att vi kan fokusera på det som är viktigt och prestera där efter.

5. Din hy kommer tacka dig

Ljuset från skärmen är nämligen inte bra för dina ögon eller din hy.  Skärmarna ger ifrån sig UV-ljus vilket är särskilt skadligt för din hy då det går igenom kollagenet, vilket gör att din hy åldras i förtid.

Läs även: Använder du mobilen i sovrummet? Därför borde du sluta med det

6. Du sover bättre

En studie visar att kroppens dygnsrytm kan rubbas av att du läser på en ljusalstrande apparat såsom en surfplatta eller mobiltelefon. Att ligga och läsa en bok med sänglampan tänd ger inte samma negativa effekt, eftersom boken i sig inte avger något ljus.

Studien visar också att sängsurfandet förskjuter kroppens naturliga klocka, genom att sänka produktionen av sömnhormonet melatonin. Detta gör att du får svårare att somna och att din sömnkvalité under natten försämras.

7. Du lever mer i nuhet

Har du en romantisk middag med din telefon snarare än din partner? Försöker du föreviga en hel konsert på mobilen men inser i efterhand att du missade att njuta av hela showen? Ibland tenderar vi att leva våra liv genom våra föremål och försumma livet utanför skärmen. Lämna telefonen en kväll och njut av nuhet.

Här är 9 saker du har tid att göra – istället för att scrolla i mobilen:

Läsa en bok

Meditera

Träna

Laga en extra fin middag

Ha sex

Umgås med familj och vänner

Spela sällskapsspel

Ha hemmaspa

Städa ut garderober eller förråd

 

Källa: DN, NyTeknik, SVT, DailyMail
Artikeln publicerades först på MåBra.

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: