promenad 2

1. Sockersuget minskar
Kämpar du med sockersug och onyttiga mellanmål? Ta en promenad på 15 minuter och sockersuget försvinner! Enligt forskarna är promenaderna speciellt effektiva mot chokladsug.

2. Immunförsvaret förbättras
Hej förkylnings- och influensasäsong! Bästa medicinen mot vinterns sjukdagar är faktiskt promenader. En studie med mer än 1 000 män och kvinnor visar att de som promenerade 5 dagar i veckan, minst 20 minuter vid varje tillfälle, hade 43 procent färre sjukdagar än de som motionerade en gång i veckan eller mindre.

Läs även: 5 livsmedel som minskar stress

3. Lika hälsosamt som löpning
Tillhör du skaran som tror att det krävs blod, svett och tårar i löpspåret för att träningen ska ge effekt? Tänk om! Enligt forskarna på Harvard Medical School är det inte sant. Bränner du bara lika många kalorier är de långsiktiga hälsoeffekterna desamma. Du minskar risken för diabetes, hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

4. Får dig att må bättre
En rask promenad lindrar stress. En studie i Psychsosomatic Medicine visar dessutom att promenader kan ha precis lika stor effekt som läkemedel på människor som lider av depression eller nedstämdhet.

Läs även: Bli pigg av hälsoshot – 2 recept

5. Bättre sömn
Tillhör du skaran som tar morgonpromenader? Grattis, då kan du ha lättare att sova på kvällen. Det visar en studie publicerad i tidskriften Sleep. Personerna i studien sov hela 46 minuter längre per natt efter 16 veckor av morgonpromenader (på cirka en halvtimme) cirka tre gånger i veckan.

6. Färre skador
De som går löper betydligt mindre risk att drabbas av skador än de som springer. Ca 5 procent rapporterar någon form av skada efter att ha promenerat medan siffran vid löpning är hela 70 procent.

Läs även: 7 bevis på att smarta människor går och lägger sig i tid

7. Mindre ledvärk
Raska promenader minskar risken för ledvärk som hänger ihop med till exempel sjukdomen artros. Går du 8-10 kilometer i veckan kan du dessutom förhindra att värken över huvud taget uppstår.

Tänk på! Du behöver inte powerwalka för att må bättre, det räcker faktiskt med att gå 1,2 kilometer om dagen med en hastighet av 3-4 kilometer i timmen för att uppnå positiva effekter på hälsan.

Av Åsa Boustedt, Hemmets.
Foto: Shutterstock

Fler lästips
7 häslofördelar med att äta mer rödbetor
Glömsk? Så får du bättre minne