De allra flesta appar skapas för att underlätta för människor och göra tillvaron roligare och smidigare, men i vissa fall kan de också användas på sätt som kan vara skadliga och farliga.

Vi har listat några av apparna som kan vara bra att känna till och prata med ditt barn om.

Yik Yak

yikyak-app

Den används som ett slags digital anslagstavla för att få kontakt med människor som befinner sig geografiskt nära. Användarna är anonyma och utformningen har gjort att den blivit populär på skolor, men flera sajter och forum varnar också för att appen används för att sprida rykten och annat olämplig information om elever och lärare.

Kik

kik-app

En app som gör att du anonymt kan skicka meddelanden, bilder och filmer. Konversationer sparas inte i någon datalogg eftersom telefonnumret inte är kopplat till kontot, vilket gör det svårt om inte omöjligt att med säkerhet veta vem som faktiskt ligger bakom registrerade användare.

Snapchat

snapchat-app

En app som tillåter användaren att skicka text, bild och film som sedan försvinner efter angiven tid, vilket gör att många skickar just sådant som de inte vill ska sparas. Däremot går det att ta skärmavbilder på det som skickas och det har lett till att exempelvis sexuellt utmanande bilder eller privat text har kopierats och använts mot avsändarens vilja.

Whisper

whisper-app

En chatplattform som låter användare publicera bilder och filmer anonymt som sedan kan ses och kommenteras av andra användare. Det finns forum som gör att folk kan hitta varandra och diskutera gemensamma intressen etcetera. Vissa användare menar dock att det sprids mycket olämpligt material där och eftersom det är anonymt och använder sig av GPS-funktionen kan det hända att anonymiteten röjs.

Periscope

periscope-app

En app som låter dig starta en livesändning som vem som helst kan ta del av anonymt. Socialtjänsten i Gävle gick under 2016 ut med en varning om att nätpedofiler kopplats till appen och att det finns flera fall där de misstänks ha kontaktat minderåriga.

Vault

vault-app

En app som låter användaren gömma filer i telefonen. Appen används i säkerhetssyfte och skyddar användaren från att känsliga filmer eller bilder läcker ut. Men om ett barn känner behov av att dölja filer för andra kan man också fråga sig vad det är de döljer.

Ask fm

ask-fm-app

Appen tillåter dig att ställa och svara på frågor anonymt. På så sätt kan användare få reda på allt från hur det känns att hoppa fallskärm till hur många gånger andra har blivit kära. Men i USA har flera fall av nätmobbning uppmärksammats då användare anonymt och upprepade gånger har ställt kränkande frågor till andra.

Givetvis är dessa appar inte dåliga, men som förälder till ett barn kan det vara bra att känna till vilka olika typer av appar som finns och hur de i värsta fall kan användas.

Mest läst