Jordgubbar är inte bara goda. De är dessutom nyttiga.

Jordgubbar har flera hälsoeffekter. Bild: IBL

Här är 7 hälsofördelar med att äta jordgubbar:

1. Mycket rika på c-vitamin och antioxidanter

Jordgubbar är väldigt rika på c-vitamin. Jämfört med en apelsin innehåller jordgubbar tio gånger så mycket. Dessutom innehåller de röda sommarbären en mängd antioxidanter – bland annat polyfenoler. Ju rödare bären är desto mer antioxidanter innehåller de.

2. Bra för magen och kolesterolvärdet

Jordgubbar är väldigt fiberrika. Detta ger en god mättnadskänsla och hjälper också magen att må bra. Jordgubbar hjälper också till att hålla kolesterolet på en bra nivå och stärker immunförsvaret. Enligt Bärfrämjandet uppges flitiga jordgubbsätare ha 60 procent färre förkylningar.

3. Jordgubbar innehåller järn

Bären är dessutom rika på järn, även om det är i små mängder jämfört med inälvs- och blodmat. Järnbrist kan leda till att man blir blek, trött, andfådd och får nedsatt immunförsvar.

4. Inflammationshämmande

Jordgubbar innehåller fenoler som dämpar aktiviteten hos särskilda enzymer. Överaktivitet hos dessa enzymer har en inflammatorisk effekt.

Jordgubbar har mer än 30 procent av det rekommenderade dagliga intaget av både vitamin C och folat per 100 gram bär, enligt Livsmedelsverket. Bild: IBL

5. Håller hjärnan ung – i alla fall hos möss

Studier på råttor har även visat att djur som åt en jordgubbsrik diet visade mindre förändringar i hjärnan kopplat till ålder. Även deras inlärningsförmåga och motorik förbättrades. Forskarna tror att effekten beror på att jordgubbar är rika på omega 3, skriver Daily Mail.

6. Innehåller ellagsyra

Jordgubbar är också också en källa till ellagsyra liksom hallon, vindruvor, blåbär och vissa nötter. Ellagsyra tillhör gruppen polyfenoler. Forskning pågår för fullt för att studera positiva effekter av ellagsyra. Bland annat pågår djurstudier kring ellagsyrans anticarcinogena, motverkar cancer, effekter, enligt Livsmedelsverket.

7. Kalorisnåla och vitaminrika

Jordgubbar innehåller nästan inga kalorier. Däremot innehåller de mycket folsyra. Folsyra behövs för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Folsyrebrist kan leda till blodbrist. Gravida kvinnor rekommenderas att ta tillskott med folsyratabletter. Även den som är vegetarian kan vara i behov av ett extra tillskott.

… och även om det finns många hälsoeffekter …

… är det många som får allergiska reaktioner i olika grad av just jordgubbar. Är du känslig eller har problem med njurar eller gallblåsan är det bäst att skippa bären helt.

Källor: Livsmedelsverket, Daily Mail, Jordgubbsboken av Anna Benson

Läs även 
Så avslöjar du jordgubbsfusket!

Alkoholfri vattenmelondrink med jordgubbar och grape

Mest läst