katt-halsosamt

Att dela hem med en kisse är inte bara mysigt. Kattägare kan räkna med ordentlig bonus på hälsokontot, visar en rad olika studier. Här är sju talande exempel:

1. Din katt verkar ångestdämpande

Att gosa med sin misse frigör må bra-hormonet oxytocin, vilket minskar stressnivåerna i kroppen och motverkar oro. Av samma anledning har kattägare en stor fördel i sin fyrfota vän i svåra tider av sorg eller ångest, där kattens närvaro har en läkande effekt.

Videon visar hur katten gråter – när den lämnats kvar ensam

2. Din katt sänker ditt blodtryck

Kattägare kan räkna med lägre blodtryck jämfört med personer som inte har någon mjau-kompis i hemmet. Det finns också studier som pekar på att kattägare löper mindre risk att drabbas av stroke jämfört med personer som har andra husdjur.

3. Din katt gör dig friskare

Att ha en katt i hemmet betyder också att ha katthår i hemmet. Och en hel del andra objudna gäster som bor i kattens päls. Men i det damm, kvalster, mjäll och annat som också kliver genom kattluckan finns det hälsovinster om du har tur. De minskar nämligen risken att du utvecklar allergier och astma. Det förutsätter såklart att du inte är kattallergiker.

4. Din katt kan ersätta en partner

Att äga en katt (eller vara ägd av en katt) reducerar känslan av ensamhet. För även om kissen är oberoende och självständig har ni starka band. Så pass starka att dina känslor kan ha samma motsvarighet som i en kärleksrelation till en partner, visar en schweizisk studie.

10 tecken på att din katt verkligen älskar dig

5. Din katt gör dig snyggare

Singel och kattägare? Grattis, då blir du automatiskt lite mer attraktiv i omgivningens ögon. En studie visade att män med en katt i hemmet hade stora pluspoäng hos kvinnor. Männen uppfattades automatiskt mer intelligenta och känslosamma om de också var kattägare.

Djur som avbryter naturfotografer – gulligaste bilderna

6. Din katt kan förlänga ditt liv

De brukar ha nio liv, men delar tydligen med sig av livskraften till sin ägare också. Hjärtpatienter som har en katt hemma tenderar att leva längre jämför med medpatienter som saknar husdjur. Och manliga kattägare har bättre kärlhälsa, där särskilt blodfetter och dåliga kolesterolvärden tycks förbättras tack vare husdjuret.

7. Din katt klöser bort deppighet

Quiz: Vilket husdjur hör ihop med vilken kändis?

Du som har katt löper mindre risk att drabbas av depression, och om den slår till har du en stor hjälp i din spinnande kompis. Effekten är så stor att många experter vill skriva ut katt på recept, för att patienten ska kunna kela, klappa och njuta av en mjuk vän – som kanske också är en god lyssnare.

AV JENNIE SANDBERG, mabra.com

Källor: Heart Fitness Revolution, Webmd

BILD COLOURBOX