Att förstå sig på sin kropp och sitt mående kan vara komplicerat. Frågorna är oftast fler än svaren och att veta vad som är normalt och onormalt kan vara knepigt. Och frågan är hur mycket har du egentligen pratat med dina föräldrar om deras hälsa? När det kommer till att bedöma din egen risk för eventuella sjukdomar kan du nämligen hitta svaren hos dem, särskilt hos din mamma!

Alla åkommor är så klart inte ärftliga, men har du benat ut din mors hälsohistoria blir det garanterat enklare att förstå sig på din egen. Huffington post har tillsammans med specialister inom medicin, hälsa och dermatologi listat sju frågor som du bör ta upp med din mamma omgående:

1. ”Hur är det med hjärtat?”

Det här kan vara jobbigt att fråga, men svaret kan ha stor betydelse för din egen hälsa. Fråga dina föräldrar om det finns stroke eller hjärt- kärlsjukdomar i släkten, och om någon oväntat avlidit i ung ålder (män före 55 år och kvinnor före 65 år). Det bör i så fall noteras av din läkare. Alla hjärt- kärlsjukdomar är förstås inte ärftliga men medvetenheten om att de finns i släkten kan göra att du minimerar riskerna för att själv drabbas.

2. ”Har du någonsin haft cancer?”

Det känns kanske självklart att du skulle veta om din mamma haft cancer, men så är inte alltid fallet. Hon kan till exempel ha drabbats av en liten behandlingsbar variant när du var liten eller innan du föddes. Du borde också fråga om det finns någon i släkten som haft cancer. Finns sjukdomen i din släkt erbjuds du ofta tidigare tester – och cancer som upptäcks i tid kan rädda liv.

Därför är det viktigt att prata med sin mamma om hennes sjukdomshistoria

3. ”Berätta om din mens och klimakteriet”

Mer ofta än sällan påminner din egen menstruationscykel om din mammas. Fick hon mens i sen ålder? Ja, då fick du troligtvis också det. I mitten av livet kan din cykel spegla det mönster som din mamma upplevde vid klimakteriet – vilket kan vara väldigt skönt att känna till. Du bör också fråga din mamma om hon har någon relation till PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom), en hormonell störning som bland annat kan orsaka humör-, fertilitets- och graviditetsproblem. Döttrar till kvinnor med PCOS bär på högre risk att själva utveckla det.

Läs också: Kända svenska kvinnor om klimakteriet

4. ”Hade du problem under din graviditet?”

Din mammas upplevelser under graviditeten kan komma att spegla dina egna. Det gäller även hennes erfarenhet av fertilitetsproblem, födsel, amning och första tiden efter förlossningen. Så, fråga om eventuella komplikationer eller problem. Det kommer kännas skönt!

Läs också: 9 väldigt tidiga tecken på graviditet

5. ”Får du ofta migrän?”

Vi drabbas alla av huvudvärk ibland, och det behöver absolut inte vara något farligt. Men migrän är inte vanlig huvudvärk. Synbortfall, illamående och ljuskänslighet kommer ofta i samband med migränen och i värsta fall kan anfallet varar i timmar. Ungefär 90 procent av de som lider av migrän har ärvt det från någon i familjen eller släkten.

Läs också: Därför drabbas kvinnor oftare av migrän än män

6. ”Har du några hudproblem?”

Välmående hud kräver mer än speciella ansiktsmasker och dyra serum. Det är därför viktigt att du pratar med din mamma om hennes hudhälsa och om hon någon gång tagit bort leverfläckar eller haft någon typ av hudcancer. Finns melanom i släkten? Se i så fall till att din hud årligen kontrolleras – och ännu oftare om du har haft misstänksamma skador.

7. ”Berätta om din psykiska hälsa”

Även om det har blivit vanligare att prata om psykisk ohälsa i dag jämfört med hur det var för tio år sedan så tycker många att det är jobbigt att prata om. Men det är viktigt att våga närma sig frågan. Har din mamma kämpat mot depression, missbruk, ångest eller andra psykiska problem behöver du veta det. Det påverkar hela familjen, och många psykiska sjukdomstillstånd kan vara ärftliga.

Källa: The Huffington post

Bildkälla: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:
Charlotta fick cancer två gånger: Nu börjar jag våga drömma igen

Så bemöter du någon som mår psykiskt dåligt

Öka dina kunskaper om hjärthälsa – så kan du minska riskerna

Så kan du bli hjärtsmart – 8 sätt som förbättrar din hjärthälsa

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: