Det finns inte ett rätt sätt att bete sig i en relation för att få den att hålla. Däremot har forskningen kommit fram till 7 faktorer som visat sig vara väsentliga när det kommer till att hålla förhållandet lyckligt.

1. Behåll dina egna vänner och intressen
Flera olika studier har visat att lyckliga par har kvar sina egna vänner, och tar sig tid att umgås med vännerna utan sin partner. Det har visat sig viktigt att känna stöd även utanför relationen.

2. Prova nya saker!
Att tvingas ut på okänd mark är inte bara viktigt för din personliga utveckling, utan även för relationens utveckling och svetsar ihop er som par. Enligt forskning från State university of New York kan ett förhållande räddas genom att ni planerar in en kväll i veckan där ni gör nya saker tillsammans och därmed även får tid för varandra.

Läs även: 4 anledningar till att relationer kraschar

3. Sex, sex, sex!

Föga förvånande är det viktigt att upprätthålla intimiteten mellan varandra genom att ha sex regelbundet. Men nu har även forskare kommit fram till samma sak.

– Par måste tala öppet om sex. Det går inte att tvinga in fler och fler saker i människors vardag och samtidigt anta att de även ska ha tid för sex. Därför måste par aktivt prioritera det, säger hälsoforskare Dr. Anthony Smith till New York Times. 

4. Dela på hushållssysslorna
Att en person i relationen tar allt ansvar i hemmet är en stor anledning bakom många uppbrott. Par som däremot hittat ett rättvist system för hushållssysslorna håller sig lyckliga, uppger en studie från UCLA. 

Läs även: Så ofta bör du ha sex för att må bra

5. Reagera positivt på din partners goda nyheter 

Bandet mellan er som par kommer att stärkas om ni gläds åt varandras framgångar och hyllar varandra, uppger en ny studie. 

6. Håll dig positiv

Att en positiv syn på livet även smittar av sig på förhållandet kan låta som en självklarhet. Men nu har forskning kommit fram till samma sak. Enligt en studie från Chicago universitet blir förhållandet bättre om åtminstone en av parterna i förhållandet har en positiv syn på livet.

7. Kommunicera mera – och bättre! 

Vi har hört det förr, men att kommunicera är en av de viktigaste byggstenarna i en lycklig relation. Berätta om något tynger dig redan när problemet är litet, att gå och vara irriterad över en liten sak gör ofta problemet ännu större. Däremot måste kommunikationen även leda till handling och inte bara stanna vid ord.

Foto: Shutterstock.

Mer lästips
Studie: Nära vänner kan förlänga ditt liv. 
Så många bör du ha sex med – enligt din partner