Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

7 livsmedel som får dig att somna snabbare

06 mar, 2017 
AvNanna von Knorring
Har du ibland svårt att somna om kvällarna? Då kan det vara värt att se över vad du äter under kvällen. Här följer sju livsmedel som kan hjälpa dig att sova bättre.
Annons
somnproblem
Foto: Shutterstock

En bristfällig sömn och att ligga och vrida och vända sig i sängen timme efter timme tär på en både psykiskt och fysiskt. Många är medvetna om att undvika socker, alkohol och kaffe strax innan man ska lägga sig, men vilka livsmedel ska man äta för att främja sömnen om kvällen?

Neurologen och sömnspecialisten Christoper Winter berättade om olika livsmedel och deras fördelar när det kommer till sömnen för Rodale’s Organic Life. Här listar vi de sju av livsmedlen som kan hjälpa dig att somna snabbare och få en god nattsömn.

1. Vitt ris

En portion vitt ris till middag, fyra timmar innan du ska lägga sig, behöver inte vara någon dålig idé. I en studie har vitt ris kopplats till snabbare sömn. Det kan delvis bero på att hjärnan använder kolhydraterna för att producera serotonin som får oss att känna oss lugna och avslappnade.

Annons

2. Valnötter

Ät en handfull valnötter några timmar innan du ska lägga dig. De nyttiga nötterna innehåller melatonin, ett hormon som gör dig sömnig.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Lax

Laxens nyttiga omega 3-fetter har i en studie kopplats till lugnare och djupare sömn hos barn. Effekten kan vara den samma hos vuxna, menar forskare.

4. Varm mjölk

Drick en kopp varm mjölk innan du ska lägga dig. Mjölk innehåller kalcium och aminosyran tryptofan, båda väsentliga för att hjärnan ska kunna producera melatonin. Dricker du mjölken varm stiger dessutom kroppstemperaturen, vilket gör att kroppen måste jobba för att svalna av, en reaktion som kan göra dig sömnig, likt effekten av en varm dusch.

sotpotatisrecept
Gratinerad sötpotatis med feta recept och bild från Diadonna

5. Sötpotatis

Sötpotatis innehåller kalium som främjar muskelsammandragningar, vilket minskar risken för kramper i benen under natten. Dessutom innehåller den orange grönsaken kolhydrater som hjälper hjärnan att producera serotonin, vilket gör dig mer avslappnad.

Annons

6. Ägg

Ägg är en bra källa för välbehövligt D-vitamin. I en studie som gjorts hade personer som led av brist på D-vitamin svårare att sova och de sov överlag mindre jämfört med de som fick i sig tillräckligt D-vitamin.

28581844973_f017d554dc_h
Gör ditt eget örtte, bild och recept från Evelinas Ekologiska.

7. Kamomillte

En del studier menar att kamomill innehåller komponenter som minskar stress och oro, vilket kan lugna ner dig innan du ska sova. Dessutom är drycken varm och har en liknande sömngivande effekt som en kopp varm mjölk.

Annons