Forskning visar att du inte bara mår bättre av att tänka på allt positivt du har i ditt liv – det finns även en hel del hälsofördelar. Bland annat får du bättre immunförsvar och bättre hjärthälsa.

Läs även 13 feelgodfilmer för hela familjen

Här är sju goda skäl till att vara extra tacksam lite oftare.

Du blir lyckligare

Hört tipset om att skriva tacksamhetsdagbok för att bli lyckligare? Forskning bekräftar faktiskt att det faktiskt stämmer. En studie från 2003 visade att personer som dagligen listade allt de var tacksamma över blev mer positiva och fick en ljusare syn på livet.

Du blir en bättre vän

I samma studie som ovan visade det sig att personer som var tacksamma också var bättre vänner. De som var tacksamma var mer benägna att hjälpa sina vänner och stötta personer som hade det svårt.

Du sover bättre

Att vara tacksam kan få dig att sova bättre, enligt kanadensisk forskning. Studien visade att personer som i en kvart skrev ner vad de var tacksamma över precis innan de gick och lade sig, både sov bättre och längre.

Ditt förhållande blir bättre

En amerikansk studie vid University of North Carolina visade att partners som förde dagbok över det positiva som deras respektive gjorde för dem under dagen fick ett starkare förhållande. 

Du får bättre hjärthälsa

En studie från 1995 som publicerades i American Journal of Cardiology visade att uppskattning och positiva känslor är kopplade till förändringar i hjärtfrekvensvariationen. Det kan vara bra vid behandling av högt blodtryck, och även för att risken för plötslig död ska minska hos patienter med hjärtsvikt bland annat.

Du samarbetar bättre

Atleter som är tacksamma är mindre benägna att bränna ut sig och det är också mer troligt att de trivs i laget och med livet i allmänhet, enligt en studie från 2008.

Du får bättre immunförsvar

Tacksamhet förknippas ofta med optimism vilket i sin tur kopplas ihop med bra immunförsvar. Forskning från University of Utah i USA visade att stressade juridikstudenter som var optimistiska hade mer immunförstärkande blodceller än människor som inte var det.

Källa: Huffington Post

Läs även Expertens bästa tips: Så tänker du dig lyckligare!

Mest läst