Semestertiderna börjar lida mot sitt slut för de allra flesta – något som betyder att tidiga morgnar nu kommer tillbaka till vardagen. Men att gå upp tidigt är inte lättaste alla gånger, speciellt inte om du vant kroppen med en rejäl sovmorgon mer eller mindre varje dag under din semester.

Har du problem med morgonhumöret så finns det några knep som gör att du blir en bättre morgonmänniska där du vaknar upp både piggare och gladare.

1. Lägg ifrån dig telefonen

Redan när du ska somna borde du sätta din telefon på flightmode och sedan lägga bort den. Då slipper du både ljud, ljus och vibration som stör din sömn. Enligt forskning gör det också att du somnar lättare, och därmed vaknar upp dagen efter mer utvilad.

2. Vakna av solljuset

Stäng inte ute solljuset från ditt sovrum, använd det istället som en väckarklocka. Hur härligt är det inte att vakna av en strålande sol klockan sex på morgonen – istället för en hemsk väckarklocka i ett mörkt rum? Du kommer märka skillnad, vi lovar!

3. Drick vatten

Att dricka vatten bidrar till flera positiva effekter för din hälsa, men är också bra för din själ och för ditt yttre. Att starta dagen med ett stort glas vatten gör att du blir piggare och rensar kroppen på gifter. Det gör också att du får mer glow, glansigare hår och sätter igång matsmältningen. Tips! Lägg i en citronskiva i vattnet så får C-vitamin på köpet. 

4. Meditera

Lider du av stress eller vill du hitta ditt inre lugn så borde du testa att starta dagen med att meditera. Det ger dig en harmoni som du kan bära med dig av resten av dagen.

5. Låt morgonen bli din stund

Läs inte mejlen direkt när du vaknar och svara inte i gruppchatten med vännerna. Låt första timmen på dygnet bli din stund och gör det du mår bra av. Hellre gå upp lite tidigare och få en stund över än att snooza och sedan stressa iväg. 

6. Lyssna på musik

Bor du ensam kan det lätt bli ganska tyst på morgonen – något som kan bidra till att du känner dig extra trött. Men musik med lite högre tempo har bevisats inverka positivt på vår energi.  Testa därför att lyssna på en peppig spellista medan du gör dig i ordning för dagen.

7. Ät bra frukost

Att starta dagen med en bra frukost kan faktiskt vara livsviktigt, då personer som skippar frukosten löper ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, enligt forskning. Hitta det du tycker om och förbered frukosten dagen innan, så slipper det ta lång när morgonen väl kommer.

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: