Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

7 tecken på att du är nära att få en depression

20 apr, 2021 
AvAnna Larsson
Har du börjat känna dig orkeslös och nedstämd under en längre tid utan att egentligen veta vad orsaken är? Då kan du vara påväg in i en depression. Femina går igenom 7 tidiga tecken som tyder på att du lider eller är påväg in i en depression.
Annons

De flesta känner sig någon gång nedstämd eller ledsen under en längre period i livet och det är inte alls ovanligt att gå in i en depression efter en längre tid av sorg. Det finns en del tidiga tecken som kan vara bra att vara observant på när du misstänker att du är påväg in i en depression.

Så tar du dig igenom sorg - psykologens tipsBrand logo
Så tar du dig igenom sorg - psykologens tips

Depression gör att vardagen känns tung

Depression är en tillstånd som kan uppstå om du under en längre tid än två veckor känt dig nedstämd, trött och orkeslös.

När du är deprimerad är det vanligt att man känner att man tappar all glädje och lust till att göra saker. Vardagen kan kännas tung och meningslös och nyheter, arbete och omgivningen blir inte lika intressant längre.

Symtom som tyder på en depression

Det finns flera symtom på att du håller på att gå in i en depression. Du kan känna igen dig i ett eller flera av dem - här är sju vanliga tecken att hålla koll på.

Annons

1. Låg självkänsla

Det är inte alls ovanligt att känna att man börjar tappa självkänslan när man går in i en depression. Du börjar känna dig värdelös och dålig och börjar känna att saker som går dåligt är ditt eget fel.

2. Orkeslöshet

Att känna orkeslöshet är ett vanligt symtom. Vardagen börjar kännas mer och mer tung och något så enkelt som att plocka in i diskmaskinen blir en kamp. Att lida av depression tär på krafterna och din energi.

3. Hopplöshet

Känslan av hopplöshet är vanligt vid depression. Det kan vara allt ifrån känslan av att ingenting kommer bli bra igen till att känna att hela livet är meningslöst.

4. Ångest och irritation

Vid en depression är det väldigt vanligt att känna ångest och irritation. Ångest över framtiden och andras krav och irritation över små saker som du annars tidigare inte irriterat dig över.

5. Koncentrationssvårigheter

Känner du dig rastlös och börjar få svårt att koncentrera dig? Det är nämligen ett vanligt tecken. Du får svårare att koncentrera dig när du till exempel ska läsa en bok eller kolla på en serie.

6. Kroppsliga besvär

När du är orolig och ångestfylld är det inte ovanligt att få ont i magen, huvudvärk, minskad sexlust eller minskad matlust.

7. Självmordstankar

Ibland kan en depression göra så att du tappar intresset för att fortsätta leva. Du känner dig som en belastning för dina nära och kära och tänker att det enklaste är att avsluta ditt liv. Börjar du få självmordstankar ska du söka hjälp direkt!

Om du har tankar på att ta ditt liv

Mind: [email protected] eller 08- 34 70 65

Självmordslinjen: 901 01

Kom i kontakt med en psykiatrisk akutmottagning genom att ringa 112.

Annons