Är du äldst i syskonskaran, vänsterhänt, rökfri och älskar katter? Grattis, då är du troligtvis smartare än genomsnittet, i alla fall om man ska tro på genomförda studier.

Allt handlar dock om hur du är skapt och uppfostrad, så att köpa en katt och börja skriva med vänster hand kommer nödvändigtvis inte höja ditt IQ.

Här är 7 tecken på att du är smartare än genomsnittet:

1. Du är äldst i syskonskaran
Storebror eller storasyster är oftare smartare än sina yngre syskon, men det har ingenting med genetik att göra. Allt baseras helt enkelt på psykologin och dynamiken inom familjen, visar en studie.

2. Du har tagit musiklektioner
Även om du inte sysslar med musik i dag kan ditt intellekt ha haft nytta av musiklektionerna du tog som barn. Studier har nämligen kommit fram till att den verbala intelligensen hos fyra– till sexåringar ökade efter bara en månads musikalisk träning.

3. Du röker inte
Att vara rökfri är inte bara ett sunt val, det kan även spegla hur smart du är. I en israelisk studie undersökte man sambandet mellan rökning och IQ och kom fram till att testpersonerna som rökte hade ett IQ på 94 medan testpersonerna som inte rökte hade ett IQ på 101.

4. Du är hälsosam
En hälsosam kropp är starkt förknippat med en hälsosam hjärna. I en fransk studie fick överviktiga och normalviktiga testpersoner utföra ett ordtest för att se samband mellan vikt och hjärnkapacitet. Resultatet visade att personer med ett BMI på 30 och över kom endast ihåg 44 procent av orden medan personer med ett BMI på 20 och under kom ihåg 56 procent.

5. Du är vänsterhänt
Även om intelligensen inte sitter i ena handen har forskare kommit fram till att vänsterhänta har en egenskap som inte lika många högerhänta besitter, nämligen divergent tänkande, att tänka utanför ramarna. Efter experimentet noterade psykologen Stanley Coren att många vänsterhänta också är matematiker, arkitekter, artister eller duktig schackspelare.

6. Du har katt
Japp, hur otroligt det än må låta visar forskning att det faktiskt går att utläsa om en person är intelligent baserat på om personen i fråga är en katt- eller hundmänniska. Denise Guastello, psykologiprofessor på Carroll University in Waukesha, Wisconsin, som utförde studien, kom fram till att hundmänniskor är mer utåtriktade, medan kattmänniskor tenderar att vara mer intelligenta.

7. Du är lång
Att långa personer tjänar mer pengar än sina kortare medmänniskor har länge varit ett faktum och när forskare på Princeton University undersökte saken kom de fram till orsaken. Det har helt enkelt att göra med att långa människor oftare är smartare.

– Innan skolan hunnit få betydelse, när barnen är så unga som tre år, presterar långa barn väsentligt mycket bättre på kognitiva tester, skriver Anne Case och Christina Paxson i sin avhandling.

Misströsta inte om de nämnda punkterna inte stämmer in på dig. Precis som med allt annat här i livet finns det undantag – och kanske är just du undantaget som bekräftar regeln.

Källa: Business Insider

Mest läst