Skippa skrivbordsstolen och höj arbetsbordet. Att stå upp och jobba är kopplat till allt från bättre hållning, värkförebyggande och viktminskning till minskad risk för belastningsskador och vissa välfärdssjukdomar.

Att gå från sittande till stående kan dock kännas ansträngande, svårt och ovant till en början, men det gäller egentligen bara att få in rutinen och vänja sig successivt.

Har du aldrig stått förut bör du börja i din takt. Höj skrivbordet innan du går på lunch och stå upp resten av dagen när du är tillbaka eller höj skrivbordet innan du går hem. Börja sedan förmiddagen med att stå.

Här är några saker du kan tänka på när du står, för att få ut så mycket av den upprätta ställningen som möjligt.

7 vanliga misstag vid stående arbetsställning:

1. Du har dålig hållning

Tänk på hållningen och stå upprätt och stolt, utan att falla fram med axlarna. Ha en lätt spänning i bålen och skinkorna.

2. Du stödjer dig på ena benet

Försök att lägga lika mycket vikt på båda fötterna och stå inte och väg på ena höften. Efter ett tag kan du variera din stående position. Se tips nummer 3.

3. Du varierar inte positionen

Lägg en låda, pall, kartong eller annat som mäter cirka 15 till 20 centimeter på golvet framför dig där du växelvis kan lägga upp ena foten. Byt av under dagen och variera dessa positioner med din utgångsposition, det vill säga när du har vikten fördelad på båda fötterna.

4. Du har skrivbordet för högt – eller för lågt

Skrivbordet är i rätt höjd om du kan vila underarmarna på skivan. För att hitta höjden kan du först höja skrivbordet för att sedan testa dig fram och successivt sänka det för att hitta en bekväm höjd.

5. Datorskärmen är placerad fel

Datorskärmen ska vara placerad så att du tittar lätt nedåt när du läser.

6. Du har olämpliga skor

Alla fötter är olika, så att säga vilka skor som lämpar sig bäst för dig att stå med hela dagen är svårt. Det bästa är att prova sig fram, för vissa är träningsskor det självklara valet, för andra är det bäst att vara barfota och somliga fötter kräver stöd i form av en låg klack eller uppbyggd innersula.

7. Du står upp för sällan

Försök att jobba stående minst halva arbetsdagen. Stående ska vara huvudställningen och sittande bara ett alternativ.

Vid de tillfällen det inte passar att stå upp – kanske på grund av förslitningsskador, svag ländrygg eller en knäskada – är en så kallad sadelstol att rekommendera. Sadelstolen ser ungefär ut som en hästsadel och man sitter i samma ställning som när man rider. Den här formen gör att man får en hög sittposition som avlastar fötter, knän och ländryggen.

Källa: Deskhacks, Prevent Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Mest läst