1:16

Efter reklamen: Så lyckas du få en bättre sömn

(1:16)

Slå på ljud

Handen på hjärtat – sover du ordentligt eller tullar du på sömntimmarna för att hinna med allt annat i livet? De allra flesta av oss slarvar lite med sömnen i perioder, men att göra det under en längre period kan få otrevliga konsekvenser.

Sömnrekommendationerna ligger på åtta timmar per natt, men många klarar sig på betydligt färre. Om du mår bra av att sova endast sex timmar per natt är det lagom för dig, men tänk på att lyssna på kroppens signaler så att du inte pressar dig själv för hårt.

Några av de biverkningar som du kan få om du lider av sömnbrist kan vara direkt farliga för din hälsa. Vanliga biverkningar är till exempel depression och typ 2-diabetes.

Här nedan listar vi därför vanliga symptom som kommer av sömnbrist.

Så somnar du snabbare – 7 tips som gör susen för din sömn

7 symptom på att du lider av sömnbrist

Siffrorna på vågen pekar uppåt

Viktuppgång i samband med sömnbrist är mycket vanligt. Detta beror på att ämnet leptin, ett hormon som får oss att känna oss mätta, rubbas när vi sover för lite. Detta gör att det blir lättare att äta för mycket.

Utöver det blir ämnesomsättningen sämre när vi inte får tillräckligt med sömn och vårt sug efter socker och fett större, eftersom produktion av hormonet ghrelin ökar.

Känslolivet är instabilt

Reagerar du starkare än vanligt på saker omkring dig – både positiva och negativa? Det kan vara ett tecken på att du borde sova mer.

5 sätt att varva ner – metoderna som verkligen fungerar

Du känner dig obeslutsam

Om du sover för lite blir du inte bara trött, utan hjärnans förmåga att fungera optimalt försämras också. Detta gör det svårare för dig att fatta snabba beslut och du kan lätt känna dig velig och obeslutsam.

Synen är inte vad den borde

Detta kan självklart även handla om att du kan behöva besöka en optiker för att utreda behov av glasögon, men sömnbrist är faktiskt en vanlig orsak till att du inte ser ordentligt. Alla som klippt med ögonen någon gång vet precis vad det handlar om, och den medicinska förklaringen är att ögonmusklerna är trötta och får svårt att fokusera.

Hyn har sett bättre dagar

När vi sover reparerar huden sig själv så det ligger faktiskt något verkligt i det där med skönhetssömn. När vi inte sover som vi borde rubbas dessutom den hormonbalansen i kroppen vilket kan ge hudproblem som till exempel akne.

Du är vimsig

Är du vimsig, glömmer saker eller har svårt att komma ihåg saker som du gjorde alldeles nyligen? Om du lider av sömnbrist kan det mycket väl vara en förklaring!

Förkylningarna avlöser varandra

Att inte sova tillräckligt medför att immunförsvaret tar stryk och att din kropp blir mer mottaglig för infektioner.

Källa: Expressen.se
Text: Malin Perlheden, från vår systersajt Allers.se
Bild: Shutterstock