Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 frågor du inte vågar ställa om solskydd

25 jul, 2018 
AvNina Nyström
Vad är sanning och vad är myt när det kommer till sol, UVA-strålar, UVB-strålar och solskydd? Här är svaren på frågorna du säkert också undrat över.
Annons

Solen har verkligen strålat outtröttligt från himlen den här sommaren. Det är vi inte bortskämda med i Sverige och det blir ännu viktigare att skydda sig mot solen på rätt sätt. Men ibland kan det vara klurigt att veta vad som är sanning och vad som är myt. Nu slipper du fråga – här kommer svar på några frågor du säkert också undrat över.

Kan man bränna sig sent på eftermiddagen eller tidigt på morgonen?

Självklart beror det på hur känslig du är och hur du exponeras för solen, men så länge det finns solljus finns det chans att bränna sig. Mellan 10 och 16 är dock solen som högst och dess strålar som starkast, så då är risken större. Alltid bättre att skydda sig för mycket än för lite dock! Smörj mycket och håll dig i skuggan mitt på dagen.

Kan man bränna sig även om det är molnigt?

Visst kan du det. UV-strålarna tar sig igenom även om det inte syns på skuggan – upp till 80 procent av UV-strålarna kan tränga igenom moln och dimma. Framförallt är risken stor om du är utomlands på solresa, men är du känslig kan det även hända i Sverige. Risken är större om molnen är av det lättare, disigare slaget än om de är tunga och massiva.

Annons

Risken att bränna sig kan faktiskt till och öka om det är molnigt, eftersom du inte känner de heta strålarna och inte är lika noga med att skydda dig eller söka skugga. Och glöm inte – även om du inte bränner dig så du blir röd så orsakar strålarna skador på huden.

Kan man bli solbränd genom en fönsterruta?

Det känns onekligen mer brännande när man sitter i solen än på den skuggiga sidan, men når strålarna in genom rutan? Vi har både goda och dåliga nyheter. Solens strålning delas som du kanske vet in i UVA och UVB-strålar.

UVB har en kortare våglängd och är i högre grad associerade med cancer och strålskador. De goda nyheterna är att de till stor del blockeras av rutan. UVA-strålar är inte lika förknippade med brännrisk, men de ökar också risken för hudcancer, rynkor och pigmentfläckar. De dåliga nyheterna? Mellan 10-50 procent av UVA-strålarna når in genom rutan, beroende på tjocklek och toningsgrad.

Annons

Är spf 70 verkligen bättre än spf 30?

Experter rekommenderar ofta spf på minst 30 – men vem behöver ännu högre? Ju högre numret är, desto mindre strålar når ner till din hud. Är du extremt känslig och vistas mycket i solen, har en historia av hudcancer eller kanske ett ställe på kroppen som är extra känsligt, som ett färskt ärr eller liknande kan det vara en god idé att välja de allra högsta siffrorna.

Generellt gäller dock att efter spf 30 är det viktigare att fokusera på att applicera tillräckligt mycket och tillräckligt ofta än att hitta en högre faktor. Undersökningar har visat att de flesta av oss bara använder 25-50 procent så mycket solkräm som vi borde göra. Så applicera generöst och fyll på ofta, efter bad eller med 2-3 timmars mellanrum. Om en flaska räcker för dig en hel sommar, så använder du verkligen inte tillräckligt.

Behöver man gnugga in solsprayer?

Förmodligen gör de flesta det, men inte alla. Det finns en hel del folk som uppsökt läkare fläckvis brända för att de inte jobbat in sprayen i huden. Läkare höjer också ett varnande finger för sprayerna och menar att formulan ibland är så lätt att den inte tränger in ordentligt i huden och svettas bort snabbare.

Annons

Kan ögonen bli brända?

Ja, UVA och UBV-strålarna är skadliga för ögonen också och samma förhållningssätt gäller som för resten av kroppen. Ju mer solen reflekteras, som vid snö och på vattnet, desto farligare blir strålarna.

Vid extrema reflektioner som på fjället eller i solarium kan hornhinnan skadas tillfälligt och orsaka smärta, tårflöde och krampande ögonmuskler. Som tur är är det inte bestående, utan går över efter ett par dagar. Att stirra in i laserstrålar eller en solförmörkelse kan däremot orsaka andra, allvarligare typer av ögonskador.

Kan man bränna läpparna?

Visst kan du det! Det blir svullet och smärtsamt precis som på resten av kroppen. Det är dessutom farligt, underläppen är ett extra vanligt område för malignt melanom, dels för att huden är tunnare och dels för att läppen sticker ut från ansiktet lite. Så glöm inte solstift!

Minskar risken att bränna sig om man sakta bygger upp en ”grundbränna”?

Uv-strålning ökar pigmentproduktionen och gör så att hudens hornlager blir tjockare, vilket i viss mån ökar dess tålighet. Men det finns ingenting som heter ”säker” eller ”skyddande” bränna. All solbränna är tecken på att huden försöker att förhindra solskador. 

 

Källa: Mary L. Stevenson, hudläkare och Susan Y. Chon, hudläkare, via Health.com Bildkälla: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons