Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 goda skäl att resa sig och ta en nypa luft på jobbet

07 jun, 2018 
AvNina Nyström
Så här enkelt är det att få in lite hälsoboostande träning i din arbetsdag - och vinsten är enorm - för hälsa, humör, välmående och kreativitet!
Annons

Att träning är viktigt påminns vi om varje dag. Men många glömmer ändå bort att röra på sig i vardagen när det är bråttom hit och tidspress där. Men det är i vardagsmotionen du enkelt kan göra stora hälsovinster.

Och ska man vara riktigt krass – en inaktiv vardag ökar faktiskt risken att dö i förtid. Dessutom – frisk syrerik luft tillsammans med boosten du får av att resa på dig och öka cirkulationen är ett mirakelmedel för både kroppen och tankeförmågan.

Se själv:

Du håller dig friskare

Inaktivitet och stillasittande ökar risken för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, fetma och olika typer av cancer. 

Du mår bättre rent mentalt

När du rör på dig frigörs olika måbra-hormon, exempelvis dopamin och serotonin som motverkar depression och smärta. Dessutom frigörs endorfiner vid fysisk aktivitet, vilket får oss att må bra och känna oss nöjda med oss själva!

Annons

Du blir mer kreativ och effektiv på jobbet

Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga förbättras när du rör på dig då och då under dagen. En studie vid universitetet i Stanford visade att studenter som varit ute på en rask promenad presterade hela 50 procent bättre på ett kreativitetstest än studenter som vilat före!

Du blir piggare

När vi rör på oss ökar blodcirkulationen och cellerna tar upp mer syre. Det gör oss omedelbart piggare och kroppen tar dessutom lättare hand om stresshormoner vilket får oss att både må och sova bättre.

Du blir lugnare och hanterar stress bättre

Lägre halter av kortisol och mer oxytocin, endorfin och serotonin får dig att ta dig an dagens utmaningar på ett smartare och mer pedagogiskt sätt. 

Du får ihop ditt dagsbehov av motion

Flera små promenader samlar faktiskt ihop till ganska många steg! Exempelvis tar det kanske 20 minuter att gå till tåget och 12 minuter att ta bussen, med väntan vid hållplats, påstigningar och trafikljus. Går du både på vägen till jobbet och på vägen hem blir det 40 minuters extra promenad om dagen. Tidsförlusten är inte särskilt stor – men hälsovinsten är! Lägger du dessutom på en kort bensträckare då och då under arbetsdagen har du plötsligt avverkat en bra del av dagens stegkvot.

Annons

Du blir mer benägen att träna i övrigt

Eftersom rörelse gör dig piggare ökar sannolikheten att du orkar få till träningen i övrigt. Dessutom kommer du se dig själv som en mer aktiv person, vilket definitivt ökar chansen att du planerar in och prioriterar träning i ditt schema.

Tre enkla sätt att få in mer rörelse i din arbetsdag

  • Ta ett promenadmöte!

Ska du och en kollega spåna idéer eller diskutera hur ni tar er framåt i ett särskilt ämne? Är det ett möte som inte kräver skärmar, en agenda eller noggranna anteckningar – ta en promenad tillsammans och skriv ner det som behövs så fort ni kommer tillbaka, alternativt använd inspelningsfuktionen på telefonen för kortare minnesnoteringar. Chansen att det blir ett mer spontant, ärligt och kreativt möte ökar i och med den otvungna miljön och syresättningen till din hjärna.

  • Stå up och jobba

Gör större skillnad för hälsan än vad du tror. Genom att stå upp och jobba kan du bli kvitt ryggproblem, minska risken för hjärt-kärlsjukdom och ge förbränningstakten en ordentlig skjuts. Upp och hoppa!

Annons
  • Ta mikropauser

Det här har du hört förr – men tillämpar du det? Gå till kaffemaskinen längst bort, gå en runda runt kvarteret på lunchen, välj alltid trapporna, gå i rulltrappan. Om du tänker efter och rannsakar dig själv – går inte livet ofta ut på att hitta genvägar? Vi cirkulerar med bilen för att hitta den närmaste parkeringsplats när det hade gått mycket fortare och varit bättre för hälsan att parkera på första bästa plats och gå ett par hundra meter? Vinn över latmasken – de små sakerna gör stor skillnad.

Källa: Hjärnstark av Anders Hansen / GIH. Bildkälla: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons