Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 kända svenska kvinnor om sin kamp mot bröstcancer

01 okt, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Bröstcancer drabbar nära 9 000 kvinnor i Sverige varje år och tack vare forskningen och nya behandlingsmetoder överlever allt fler sjukdomen. Här berättar åtta kända kvinnor om sin kamp mot cancern.
Annons

Nu inleds den rosa månaden då bröstcancer uppmärksammas på många olika sätt och rosa band syns på var och varannan jacka. Varje år får nära 9 000 kvinnor och ett fåtal män besked om att de har drabbats av bröstcancer. Tack vare allt bättre behandlingar och forskning som går framåt överlever idag ungefär 80 procent av de drabbade.

Bland alla som har drabbats och tagit sig igenom sjukdomen genom åren finns såklart en del välkända ansikten som i olika sammanhang har pratat om sin sjukdom och behandlingen.

Christine Meltzer

Christine Meltzer drabbades av bröstcancer.
Christine Meltzer lät tittarna följa med på sjukdomsresan i tv-serien Meltzer & döden.

I mars 2018 delade programledaren och skådespelerskan Christine Meltzer en bild på Instagram där hon skrev att hon för sista gången fått behandling mot sin bröstcancer. Hon fick diagnosen 2012 och gick igenom en tuff behandling med bland annat cellgifter.

Annons

Christine Meltzer valde att själv skildra sin sjukdom i tv-serien Meltzer & döden på Kanal 5.

– Det var inte helt rätt person som cancern satte sig på. Om det var det den ville lära mig. Jag har för fasen försökt att fånga varenda stund hela tiden, för att jag har alltid varit så rädd för att det kan vara över i morgon, sa hon i ett avsnitt av tv-programmet Renées Brygga.

Carina Lidbom

Carina Lidbom drabbades av bröstcancer.
Carina Lidbom berättar om att behandlingen har tärt på henne.

Skådespelerskan Carina Lidbom fick 2016 beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Hennes behandling blev mycket lyckad och hon blev friskförklarad, men berättade på sitt Instagramkonto att behandlingen satte sina spår.

”Det har gått 9 månader sen operationen och jag har inte sovit en hel natt ännu. Det blir ca två timmar i taget. Fortfarande ont och känslan av att allt är inte 100”, skrev hon på Instagram.

Regina Lund

Regina Lund drabbades av bröstcancer.
Läkarna gav Regina Lund ett år att leva.

När sångerskan och skådespelerskan Regina Lund 2013 fick sitt bröstcancerbesked sa läkarna att hon hade ett år kvar att leva om hon inte opererades genast. Det visade sig att hon drabbats av en mycket aggressiv cancerform. Efter operation och cellgifter lyckades läkarna till slut få bukt med Reginas sjukdom och i april 2018 friskförklarades hon.

Annons

– Det är fantastiskt. Jag är tacksam. Och lite utmattad av en en fem år lång resa som verkligen har varit hardcore. Jag är så otroligt tacksam att jag lever och att min son lever och är frisk. Jag är tacksam för livet, sa Regina Lund till Nöjesbladet.

Nanne Grönvall

Nanne Grönvall drabbades av bröstcancer.
Nanne Grönvall har nu fokus på det positiva.

Det var 2006 som Nanne Grönvall bad en läkare kolla närmare på en knöl i hennes ena bröst, en knöl som visade sig vara bröstcancer. Hon genomgick en operation då en tårtbit ur hennes bröst togs bort och gick därefter igenom strålbehandling. Idag är Nanne Grönvall friskförklarad och fokuserar på att ta vara på livet.

– Jag minns en kväll då jag körde bilen hem efter min krogshow och fick syn på fullmånen på himlen. Jag grät så mycket att jag fick åka åt sidan med bilen. Jag tänkte ”wow, vad häftigt, jag får fortfarande vara med och se den här fullmånen”. En otrolig känsla av tacksamhet vällde upp inom mig, berättade hon för Aftonbladet.

Sofia Wistam

Sofia Wistam drabbades av bröstcancer.
Sofia Wistam valde först att inte berätta om sin sjukdom.

Programledaren Sofia Wistam drabbades av bröstcancer 2010 och behandlades med operation och strålning. Hon valde att inte berätta för så många om sjukdomen, inte ens för sina barn eller för någon på Kanal 5 som hon jobbade för, utan har pratat om den nu i efterhand, sedan hon blivit friskförklarad. Hon berättade först om det i podden Wahlgren och Wistam.

Annons

– Efter det har jag fått mejl från två kvinnor­ som båda upptäckt att de har bröstcancer på grund av att de hörde mig säga att tumören ”kändes som en ärta”. Jag grät floder när jag fick dessa mejl, och kände att det var en mening med att jag berättade. Att de upptäckt sin bröstcancer så tidigt kanske räddar deras liv – eller åtminstone gör deras resor lättare, sa hon till Hälsoliv.

Efva Attling

Efva Attling drabbades av bröstcancer.
Efva Attling designade själv det Rosa bandet 2017.

Designern Efva Attling var på jobbresa i Norge när hon 2012 fick beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Hon bestämde direkt att bara berätta för de allra närmaste. Efter operationen och strålbehandlingen blev hon slutligen friskförklarad och 2017 designade hon själv det Rosa bandet.

– Du kan från början dra täcket över huvudet – eller bestämma dig för att samla din motkraft. Kropp och själ hör ihop, du kan inte motionera dig frisk från en cancer men du kan stärka ditt motstånd. Kanske slippa lite biverkningar. Må lite bättre. Men det klarar man inte ensam. Be om hjälp, är mitt råd. Se till att du får tala med en kurator på sjukhuset, berätta för vänner – om du inte har någon hemma som du kan få stöd av, sa hon till Svenska Dagbladet.

Yvonne Hirdman

Yvonne Hirdman drabbades av bröstcancer.
Yvonne Hirdmans sjukdomsperiod blev en bok.

Kvinnohistorikern och författaren Yvonne Hirdman fick sitt cancerbesked i november 2017 och genomgick operation och andra behandlingar. Hon skrev om sin cancer, om operationen, om cellgifterna och strålningen i boken Behandlingen: 205 dagar i kräftrike.

Annons

– Det är inte så att jag tycker att det är konstigt att just jag har drabbats, men det lilla jaget blir ju rädd, sa hon till Barometern i januari 2018.

Katarina Hultling

Katarina Hultling drabbades av bröstcancer.
SVT-profilen Katarina Hultling är idag ambassadör för Cancerrehabfonden.

Hösten 2011 fick SVT-profilen Katarina Hultling beskedet om att hon hade drabbats av bröstcancer. Hon valde att berätta för vänner, familj och bekanta och efter operation, strålning och cellgifter var behandlingen slutligen avslutad våren 2017 och nu räknas det som att hon är frisk. Hon är idag ambassadör för Cancerrehabfonden.

– Frågar du sjukvården så säger de, ”ja, hon är frisk”. Det är en balansgång att våga tro på att det verkligen är borta och inte kommer tillbaka och rädslan för att det ska göra det, sa hon till Expressen.

Foto: TT

 

Läs mer:

 

Annons