Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 kända svenska kvinnors egna ord om sin utmattning

25 okt, 2017 
AvNanna von Knorring
Utmattning kan drabba så väl ung som gammal, men speciellt utsatta är kvinnorna. Och utmattningssyndrom drabbar även offentliga personer – här är åtta kända svenska kvinnor som vågat prata om sin utbrändhet.
Annons

I dag är rekordmånga svenskar sjukskrivna på grund av utmattningssyndrom och siffran har sexdubblats sedan 2010. I februari 2017 var 29 227 kvinnor och 7 325 män sjukskrivna för utbrändhet, enligt Försäkringskassans siffror. Trots det tror experterna att mörkertalet är stort.

Under årens lopp har utbrändhet som ämne blivit något som allt fler talar om, även om ämnet än i dag kan vara svårt att föra på tal på grund av stigmat kring psykisk ohälsa. Men många har vågat berätta – här följer åtta kända svenska kvinnors egna ord om sin utmattning.

1. Mia Skäringer, skådespelare

”Jag trodde aldrig det skulle hända mig. Jag blev jätterädd, jag glömde bort namn. Till och med mina barns namn har jag glömt bort. Jag har inte kunnat placera människor jag mött. Ibland har jag stått framför en person och sett att deras mun rör på sig, men inte hört vad de sagt”, sa Mia Skäringer i Hellenius hörna år 2016.

Annons

2. Karin Adelsköld, komiker och journalist

”Att vara utmattad sätter sig på självkänslan och självförtroendet. Min första reaktion – när de sa att ”du är utmattad och du måste sjukskriva dig” – var: ”Jag har inte tid att vara sjukskriven! Gud jag är inte en sån som går in i väggen jag är så stark”, så det tog flera månader innan jag insåg att ”nä, jag är utmattad, jag är psykiskt sjuk, jag måste ta hand om mitt psyke”, sa komikern och journalisten Karin Adelsköld i P4 Extra tidigare i år.

Annons

3. Jessica Almenäs, programledare

”När blir man frisk egentligen? Blir man nånsin helt ”frisk”? Nej, jag tror faktiskt inte det. Man blir aldrig mer sig lik iallafall. En del av jaget är förlorat för alltid, på gott och ont”, skrev Jessica Almenäs i sin blogg två år efter att hon gått in i väggen.

4. Therese Lindgren, Youtuber

Therese Lindgren blev sjukskriven på grund av utbrändhet och under sin tid som sjukskriven startade hon sin populära Youtube-kanal.

Annons

”Då orkade jag inte ta del av nyheter, se en hel film eller läsa en bok. Jag orkade bara med enkla små saker som att titta på olika YouTube-klipp. Jag startade då en egen kanal men hade aldrig något mål med den, för mig var det ett sätt att få vara kreativ”, sa hon till tidningen Frida tidigare i år.

5. Isabel Boltenstern, programledare

”Jag sov minst femton timmar om dygnet och hade ungefär lika mycket livslust som en överkokt zucchini. Jag orkade inte träffa folk, tackade nej till fester hos mina bästa vänner och kunde inte ens titta på tv eftersom koncentrationsförmågan var i botten. Vissa dagar gav jag mig fan på att göra något, gå på en fest eller så, men det resulterade i att jag låg hemma med feber i dagarna fem för kroppen sa åt mig att ge fan i det där”, skrev Isabel Boltenstern i sin blogg år 2014 när hon blivit sjukskriven för utmattningsdepression.

Annons

6. Nanne Grönwall, artist

”Hjärnan har under de här 9 månaderna, som en liknelse, varit som en crashad dator – man får långsamt formatera om den och sen väldigt försiktigt stoppa in nya program. Sätter man in för många program samtidigt eller för fort, så crashar den igen”, skrev Nanne Grönwall om sin utbrändhet i sin blogg nio månader efter att hon kollapsat i sitt hem.

7. Babben Larsson, sångerska, skådespelare & komiker

”Jag blev först arg på min kropp när den inte orkade allt det som hjärnan ville. Som så många andra hade jag skyhöga krav på mig själv och massor jag ville åstadkomma. Långt senare insåg jag att kroppen faktiskt räddade livet på mig. Den tvingade mig att sakta ner och fundera på livets mening. Varför måste just jag vara en superwoman i alla lägen?”, skrev Babben Larsson i en krönika i Hemmets år 2016.

Annons

8. Cissi Elwin, journalist

”Jag och min man var på landet, vi hade tänkt ta långa promenader och bara slappa. Men jag var så trött att jag inte orkade gå, och knappt ens släpa mig upp ur sängen. Den där orkeslösheten gjorde mig livrädd. Jag som hade sett mig själv som gränslöst energisk. Nu var jag slut”, sa Cissi Elwin till MåBra år 2011.

Foto: IBL

Läs även 8 tecken på att du ligger i riskzonen för att bli utbränd

Annons