Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 oskrivna regler du måste följa i bastun

11 feb, 2016 
AvMalin Karlberg
Att basta är både skönt och nyttigt för kroppen. Men det gäller att följa de outtalade vett- och ettikettreglerna...
Annons
basturegler

Att bada bastu stärker immunförsvaret, detoxar kroppen och gör dig lyckligare – bara för att nämna några av de många hälsofördelarna. Men till skillnad från i vårt grannland i öster har inte var och varannan invånare en egen bastu hemma, vilket innebär att vi ofta måste dela bastun med andra människor. Och det är där problem ibland uppstår.

Här är 8 heliga budord när du sätter dig i bastun:

1. Du skall icke sköta din personliga hygien i bastun

Fila fötterna, klippa tånaglarna, raka benen – alla är de exempel på hygiensysslor som bör utföras någon helt annanstans än i en offentlig bastu.

2. Du skall icke ligga ner när det börjar bli trångt

Att få sträcka ut sig på bastubänken är härligt, men när bastun börjar fyllas på är det dags att sätta sig upp för att ge mer plats åt andra bastare.

Annons

3. Du skall skyla dig i unisex-bastun

Om du inte befinner dig i Tyskland, förstås – då är det fritt fram att basta naken!

4. Du skall icke förtära frukt

Vissa personer ser bastun som sin personliga fruktstund – gärna som energipåfyllning efter ett träningspass. Problemet är bara att i ett 6 kvm stort rum med 80 graders fuktig värme luktar allting extra starkt – inte minst den där apelsinen din bastugranne precis skalade.

5. Du skall fråga innan du häller på vatten…

Av artighet bör du alltid stämma av med dina bastugrannar innan du häller vatten över bastuaggregatet. Om inte annat så för att förbereda dem på pusten av het ånga som snart kommer att skölja över dem.

6. …men du skall icke vägra någon att ösa på en slev
Själva frågandet är dock enbart en formalitet, i bastun gäller regeln ”Den som sig i leken ger får leken tåla”. Bastu och ånga hör ihop; pallar du inte trycket är det bara att gå och duscha.

Annons

7. Du skall stänga dörren efter dig
När du gått in: stäng dörren. När du gått ut: stäng dörren. Det är inte okej att stå med öppen dörr och föra en konversation med kompisen som står i duschen utanför. Och det är absolut förbjudet att lämna dörren lite på glänt för att du råkar tycka att temperaturen är lite väl hög. Se föregående punkt!

8. Du skall icke passa en plats med handduken

Ja, det är helt okej att lämna handduken i bastun medan du springer ut och kyler av dig med en snabb kalldusch. Men att lägga ut en duschhanduk för att hålla en plats i bastun att använda ”om en stund” är inte okej – bastun är inte en solstol vid charterhotellpoolen (och det är förresten inte okej där heller).

FOTO COLOURBOX

Missa inte att läsa:

Annons