Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 otippade saker du inte ska äta innan du ska sova

01 nov, 2016 
AvJoel Linde
Ibland går vi helt enkelt och lägger oss för sent, men vissa gånger är det svårt att förstå varför vi inte kan sova. I de fallen skulle det kunna bero på att du ätit något av följande.
Annons

Det är ganska givet att vi bör hålla oss ifrån kaffe och stora mängder socker sent på kvällen om vi vill undvika att störa sömnen. Men det finns gott om saker som kan störa din sömn minst lika mycket, som betydligt färre känner till. Här är åtta exempel.

1. Mörk choklad

choklad sova
Via Lee McCoy.

Kakao innehåller små mängder koffein, men det är främst teobrominet, ett koffeinbesläktat ämne, som gör att choklad kan påverka din sömn. Eftersom ämnet finns i kakaon är det just mörk choklad som påverkar dig mest, även om ämnena finns i all choklad. Viss mörk choklad innehåller motsvarande 25-40 procent av koffeinmängden i en kopp kaffe, så om du vill sova gott kan det vara klokt att inte välja den mörkaste chokladen just till sena filmkvällar.

Annons

2. Biff

Via Jeremy Keith.
Via Jeremy Keith.

Fettrik mat med mycket protein, som en ordentlig köttbit, är svårsmält. Därför riskerar du att störa dygnsrytmen om du äter den typen av mat för sent på kvällen. Den typen av mat har också länkats till sömnapné.

3. Alkohol

Via Michael Korcuska.
Via Michael Korcuska.

Va!? Vad hände med sängfösaren? Jo, visst kan alkohol hjälpa oss att somna, men inte lika mycket att sova gott. Många studier har bevisat att vår djupsömn störs nämnvärt av alkohol vilket i praktiken innebär att vi inte alls blir lika utvilade som vi hade blivit utan alkohol i kroppen.

Annons

4. Kryddstark mat

kryddor sova
Via Jessica Spengler.

Det har påståtts att kryddstark mat kan ge oss mardrömmar – det stämmer inte. Däremot har studier visat att det kan störa vår sömn och faktiskt göra att vi sover kortare, dels eftersom det kan orsaka halsbränna och öka vår kroppstemperatur.

5. Blomkål och broccoli

Via ella.
Via ella.

Båda dessa grönsaker är supernyttiga och hjälper bland annat till att producera ämnet serotonin, vilket hjälper till att reglera vår sömn. Men eftersom de är så rika på fibrer är de också svårsmälta, så om vi äter dem för nära läggdags sätter vi igång kroppen på ett sätt som kan göra det svårare att sova.

Annons

6. Pommes frites

Via Martin Jordan.
Via Martin Jordan.

Det är förmodligen ett av de vanligaste kvällsmålen bland nattvandrande festprissar, men de kolhydratsrika, fettdrypande potatispinnarna är inte snälla mot matsmältningssystemet och kan dessutom ge oss en ordentlig halsbränna, och det gör det garanterat svårare att somna.

7. Koffeinfritt kaffe

Via Angie Born.
Via Angie Born.

Koffeinfritt kaffe är egentligen inte helt koffeinfritt. Så om du verkligen är känslig bör du hålla dig ifrån även denna variant sent på kvällen.

Annons

8. Kyckling

Via Stu Spivack.
Via Stu Spivack.

Precis som en stor biff innehåller kyckling och annat kött mycket protein, och protein tar tid för kroppen att bryta ner. Om du äter exempelvis kyckling innan du ska sova kommer din kropp börja arbeta för att bryta ner proteinet och du kan inte varva ner och somna lika enkelt.

Läs även!

Annons