Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 saker att säga till flickor i stället för ”vad fin du är”

17 feb, 2017 
AvJoel Linde
FotografPEXELS
mamma dotter
Det har hållits en het debatt om att vuxna bör tänka på att inte uppmärksamma små flickor för mycket för deras utseende med argumentet att det formar dem till att lägga mycket vikt vid just sitt yttre. Här är några experters råd på vad du kan säga istället.
Annons
9 kändismammor och deras döttrar – när de är lika gamlaBrand logo
9 kändismammor och deras döttrar – när de är lika gamla

Lisa Bloom är jurist och författare som även bloggar för amerikanska Huffington Post. 2011 skrev hon ett inlägg som delats och gillats över en miljon gånger. Inlägget handlade om hur vi bör tala med små flickor.

Hon berättar hur hon hade träffat sin väninnas femåriga dotter och direkt fyllt med kärlek som hon bara ville ösa över flickan. Hon ville säga hur ofattbart söt och fin hon var i sin fantastiska klänning.

Men hon bet sig i läppen.

Hon presenterar därefter skrämmande siffror på hur mycket unga flickor bryr sig om att vara söta, hur rädda de är för att vara tjocka, att ätstörningar går upp och självförtroendet går ner.

”Att lära flickor att deras utseende är det första du noterar gör att de lär sig att utseendet är viktigare än allt annat,” skriver hon.

Annons

Förmodligen har alla vuxna människor som någonsin umgåtts med barn också gett dem komplimanger för deras utseende och vi gör det ju för att vi vill väl. Om den första tanken vi får är att flickan är söt känns det väl naturligt att säga det? Så här säger jämställdhetsforskaren David Flato om debatten.

– Självklart är det meningen att vara snäll när man ger en komplimang för kläder eller utseende. Och barnet blir säkert glad! Så glad att hen gärna vill höra hur fin hen är varje dag! Det gör att hen kan börja koppla ihop sitt värde och sin självkänsla med hur fin hen är, och att det blir viktigt att vara fin för att känna att hen duger. Men det viktigaste för barn är att bli bekräftade som personer, inte för utseende, säger han till Vi Föräldrar och fortsätter:

– Sedan finns det en genusaspekt i det hela, i och med att barn med snippor oftare får höra att de är fina. Det riskerar att skapa en utseendehets för just flickor. Dessutom ger vi ofta olika sorts kommentarer till pojkar och flickor, vilket förstärker idén om att olika egenskaper tillhör olika kön.

Annons

De flesta som varit i den situationen vet också att det inte är helt lätt att komma på saker att säga. Därfär har vi samlat tips från Lisa Bloom och David Flato på saker du kan säga till flickor istället för att de är fina.

8 konkreta saker du kan säga till en flicka:

1. Säg att det är kul att träffa henne.

2. Precis som med vuxna – säg hej, vad roligt att se dig! Hur mår du?

3. Fråga henne vad hon gör för något – och ställ följdfrågor.

4. Fråga henne om vad hon gillar och inte gillar.

5. Märker du att flickan verkligen vill att du säger något om tröjan, prova att lägga märke till den genom att ställa frågor, säger David Flato.

– ”Är tröjan varm nu när det är så kallt?”, ”Vad tror du katten på din tröja tycker om att göra?”, ”Jag ser att du har en tröja med en hund på, hur låter den tror du?”.

Är flickan lite äldre?

6. Fråga om aktuella händelser och vad hon tänker om dem.

7. Om hon bestämde, hur skulle hon göra det bättre?

8. Berätta saker om dig själv som kan vara intressant.

Annons