Har du någon gång reflekterat över vad ni gör innan ni går och lägger er? Kanske är det saker som tar ert förhållande i fel riktning. Huffington Post har låtit åtta äktenskapsrådgivare dela med sig av åtta ovanor som kan förstöra er relation. Gemensamt för samtliga är att de sker strax innan läggdags.

Läs även Relationsexperten: Så kan ni lösa era vanliga relationsproblem

1. Ni går och lägger er olika tider

Då och då vill någon gå och lägga sig tidigare och ibland råkar någon somna på soffan. Det är helt okej. Men ibland använder par den här ursäkten för att undvika intimitet, såväl psykisk och fysisk. Om ni har en jobbig period kan en ovana likt denna göra det svårare att reda ut saker och ting eftersom ni inte får samma intimitet och sakta glider ifrån varandra.

2. Du förväntar dig sex

Sovrummet och sex är sammanflätade, men att förvänta sig sex bara för att ni ligger i sängen är en dålig idé. Att vara trött, inte känna sig helt hundra eller helt enkelt inte ha någon sexlust är något de flesta av oss kan känna igen oss i då och då. Eftersom en av de viktigaste ingredienserna till ett bra sexliv är respekt är det därför viktigt att ni kommunicerar öppet om era förväntningar. För många är tiden strax innan läggdags inte den ultimata tiden för sex vilket kan, om ni inte kommunicerar öppet, misstas för olust när lusten i själva verket finns fast under en annan tidpunkt på dygnet.

3. Du tar med dig telefonen till sängen

Det är en ovana många av oss har börjat med sedan sociala medier har blivit en allt större del av vårt liv. Det kan absolut vara frestande att gå igenom Twitter- och Instagramflödet men det är betydligt viktigare att vara närvarande för din partner under den här tiden på dygnet. Kanske är det den enda tiden på dygnet av tystnad och vi-tid som ni får? Ta vara på den!

Läs även Använder du mobilen i sovrummet? Därför borde du sluta med det

4. Ni fokuserar på barnen hela kvällen

Det är fullt förståeligt att barnen tar mycket tid och uppmärksamhet. Utveckla ett sätt att få familjetid allihopa. Kanske kan onsdagar bli den nya fredagen med en extra festlig och lång middag där familjen får tid att samlas mitt i veckan? Utveckla även en vana där du och din partner får några minuter (gärna ännu längre) innan läggdags där ni bara fokuserar på er två. Kanske kan ni ha som vana att se ett avsnitt av er favoritserie, njuta av ett glas vin eller bara ligga och kramas och prata om dagen. På så sätt kan du alltid se fram emot tiden med din partner, oavsett vad dagen bjuder på för stressmoment.

5. Ni sover i separata sängar eller i en alldeles för stor säng

För mycket distans mellan er i sängen kan skapa en barriär som känns större än vad den egentligen är. Närhet gör att hjärnan producerar oxytocin, ett ”må bra-hormon”, och sängen är en naturlig plats att vara nära varandra. Att sova i separata sängar eller i en säng där ni aldrig rör vid varandra kan leda till att någon eller båda av er känner er ensamma.

6. Du pratar om din att göra-lista för nästa dag

När det sista du pratar om innan ni går och lägger er är den ändlösa att göra-listan du måste bearbeta nästa dag är det inte direkt upplagt för rogivande samtal eller romantik. Det är helt okej att ventilera sin frustration, men se till att du inte gör det varje kväll (känner du så dagligen bör du ändra ditt liv så du mår bättre) och att det sista ni gör innan ni går och lägger er är något kärleksfullt.

7. Du ber din partner att sova på soffan

Har du någon gång blivit så irriterad på din partner att du har sagt ”Jag vill inte att du sover i sängen i natt, du får ta soffan”? Oavsett vad ni har bråkat om vill du ju ändå att din partner ska veta att du älskar hen. Genom att sparka ut din partner från sovrummet tar du äganderätten över sängen vilket gör att du skapar ett psykiskt och fysiskt avstånd mellan er. Sängen är bådas och problemen bör ni diskutera utanför sovrummet.

8. Du tar upp tunga samtalsämnen i sängen

Att ta upp jobbiga samtalsämnen när ni ligger i sängen är sällan särskilt produktivt. Att hantera både jobb och föräldraskap kan vara kaotiskt och utmattande så viljan att ta upp något som grämer dig först när ni har det tyst och lugnt i sängen är förståelig. Det är dock inget positivt och gör att ni båda förlorar dyrbar sömn och kan i längden förstöra er relation. Låt tiden i sängen vara till för sex, sömn, lättare samtalsämnen och mys. Sängen ska vara en lugn plats för er.

Läs även Detta bör alla par göra dagligen – för att få en bättre relation

[socializer-facebooklikeshare]

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: