Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 tecken på att du har en empatisk personlighet

08 sep, 2017 
AvMalin Karlberg
Empater är ofta högkänsliga, men alla högkänsliga är inte empater. Känner du igen dig i dessa 8 vanliga tecken?
Annons

Empati är förmågan att förstå andra personers upplevelser och visa medkänsla – en egenskap människor har i olika utsträckning. I ena änden av spektrat finns psykopater som inte bryr sig om andras känslor överhuvudtaget. I den andra änden finns empater – personer som är så inkännande att det kan bli överväldigande.

Här är 8 tecken på att du är en empat:

1. Du är högkänslig

Empatiska personer har ofta även en högkänslig personlighet. Se om det stämmer in på dig här!

2. Du påverkas lätt av andra människors humör

Empatiska personer tar in sinnesstämningarna hos personerna i deras omgivning, vilket kan göra det utmattande för empater att umgås med ledsna eller arga människor.

3. Du är introvert 

Empater trivs bättre i mindre sällskap, eftersom de har lätt att bli överväldigade av andra människors känslor. Även mer extroverta empater föredrar socialt umgänge i mindre doser. Läs mer om introvert personlighet här.

Annons

4. Din magkänsla har oftast rätt

Empatiska personer har mycket god intuition, eftersom de lägger märke stämningar och subtila tecken som andra missar. När något inte känns rätt i magen för en empatisk person är det oftast av en god anledning.

5. Du behöver mycket egentid

För många intryck leder lätt till utmattning för en empat. Därför behöver du regelbundet gå undan, för att få fokusera på dig själv och slippa påverkas av sinnesstämningarna hos alla runtomkring dig.

6. Du älskar att vara i naturen

Naturen är avkopplande för de flesta människor, men speciellt för empatiska personer. Att vara i en naturskön miljö kan ge empater ny energi.

7. Du har svårt att leva i en relation
Empater kan ha svårt för tvåsamheten, eftersom de är rädda att uppslukas av relationen och förlora sin egen identitet. För att vara lyckliga i ett förhållande behöver de ofta omdefiniera den traditionella bilden av hur en parrelation ska se ut.

Annons

8. Du tenderar att ge för mycket av dig själv
Personer som är extra empatiska försöker ofta hjälpa andra, eftersom de har så lätt att leva sig in i människors smärtsamma känslor, vare sig det handlar om ett barn som far illa, en vän som mår dåligt eller en främling i nöd. Förmågan att visa medkänsla och viljan att hjälpa andra är givetvis i grunden positiva egenskaper, men empater tenderar att ta på sig för mycket av andra människors problem, så att de glömmer bort att ta hand om sig själva.

Källa: PsychologyToday.com
Bild: Shutterstock

Läs även:

Annons