Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 viktiga ekoval

20 sep, 2015 
AvNadja Jönsson
Annons

Köper du mer ekologiskt i dag än för ett år sedan? Allt fler svenskar tar den vägen i affären och utbudet blir allt större. Men det är inte helt lätt att veta vilka ekologiska varor som det är viktigast att välja. Med dessa åtta kan vi göra stor skillnad för miljön och människor i världen.

Kaffe

För att det på kaffeplantager används riktigt giftiga kemiska bekämpningsmedel som skadar och dödar natur, djur och människor. Flera av ämnena är sådana som varit förbjudna i Sverige under lång tid.

Bananer

För att den populära frukten är oerhört hårt besprutad och bekämpningsmedlen kan ge arbetarna och deras barn nervskador.

Kakao/choklad

För att kakaoträdet kräver näringsrika jordar, vilket ofta leder till att de mest artrika skogarna skövlas. Efter cirka 25–30 år är marken dessutom obrukbar och mer skog måste skövlas.

Russin & vindruvor

För att vindruvor med sina tunna skal kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. De möglar lätt och besprutas därför hårt.

Annons

Mejeri

För mindre gifter i vår natur, med ett friskare vatten och där fler fåglar och blommor trivs. Kostar inte många kronor extra.

Kött

För att det gör nytta både på hemmaplan och i världen. Här hemma genom friskare vatten och gladare djur. I länder som Brasilien genom att mindre regnskog skövlas och mindre gifter sprids – för att ge billigt foder till våra djur.

Potatis

För att sprida mindre gifter i vår svenska natur. Potatisen är en riktig värsting i Sverige, som en av de allra mest besprutade grödorna. Allra värst är King Edward.

Källa: Naturskyddsföreningen
Annons