Mörkret sänker sig och med det drar höst- och vinterdeppet in över många av oss. Studier visar att så många som en tiondel av befolkningen drabbas av vinterdepression i större eller mindre utsträckning. Mår du riktigt dåligt behöver du såklart hjälp från annat håll, men om du bara känner dig lite extra trött och nedstämd kan förhoppningsvis tipsen nedan ge dig en energikick!

1. 30-sekundersregeln

Om du känner dig helt överhopad av något; en arbetsuppgift som ligger framför dig, en todo-lista du borde ta tag i eller en konflikt som skulle behöva lösas – börja med att ta tag i en extremt snabb och enkel del av uppgiften. Då har du faktiskt ingen ursäkt att skjuta upp det. Förmodligen blir du inte ens färdig med den lilla delen, men du har iallafall gjort något – och kommit över den värsta tröskeln. Upprepa det gärna flera gånger under dagen, plötsligt har du kommit en bit i arbetet med det som tyngde dig. Löjligt enkelt, och du kommer att känna dig mer nöjd med dig själv direkt – en snabb humörboostare!

2. Hitta ett peppigt mantra

Det kan vara ett citat gör dig glad, några kraftfulla slagord får dig att känna dig stark och lugn eller kanske några rader ut en bok eller låttext. Det viktigaste är att de får dig att må bättre.

Dansa dig gladare

”Dance like nobody is watching!”

3. Dansa ut det

Ett av de roligare sätten att göra sig av med uppdämd oro och negativ energi. Bäst effekt får du av att dra igång en spellista med musik som du verkligen älskar och får dig på gott humör. Sedan är det bara att ”Dance like nobody is watching”. Ös på med vilka spontana dansmoves som helst, men jobba med stora rörelser och föreställ dig att all negativ energi flyger genom kroppen och ut via fingertopparna när du rör dig.

4. Lek och kela med ett djur

Djurägare lever längre! Att tillbringa tid med en katt eller hund (eller annat djur såklart) har flera bra effekter på humöret. När vi klappar djur frigörs oxytocin, en substans i hjärnan som gör oss lugnare, får mindre ångest och ökar vår sociala förmåga.

5. Ta en mikropaus och säg något snällt till dig själv

När man är på dåligt humör eller känner sig nere är det lätt att vara självkritisk och döma sig själv. Gör inte det – träna på din självmedkänsla istället!

Har du hakat upp dig på något som inte gick så bra och tänker kritiska tankar om dig själv – bryt det negativa tankemönstret genom att istället tänka på något som du gör bra – stort som smått! Självmedkänsla och självkänsla går hand i hand och oavsett om saker går snett (och det gör det då och då för alla – glöm inte det!) så är vi värda att älskas av både oss själva och andra.

6. Gå vidare

Det blev en skitdag. Du försov dig, det regnar, du fick en stor fläck på din favorittröja och du var inte på topp under mötet. Älta inte det som inte är värt att ältas. Du är inte dina misstag. Skaka av dig det och bestäm dig för vad som är nästa steg framåt, det kan vara en enkel sak. Gör det bara – och lämna det gamla bakom dig.

Promenader höjer humöret i höst

Promenader – och hundkel – hjälper dig att höja humöret i höst.

7. Ta en promenad

Motion är ett erkänt mirakelmedel mot depression, så en promenad kommer definitivt att höja humöret. Och du – lämna telefonen hemma! Möjligen om du vill lyssna på musik men promenera inte runt och stirra ner i telefonen. Se det som en chans att få låta tankarna få vandra fritt och ta in omgivningen.

8. Djupandas

Äldsta knepet i boken – av en anledning. Att djupandas, och det räcker långt med bara några andetag, sänker stressnivåerna på en gång. Genom att fokusera på andningen och hur den känns i kroppen skingrar du dessutom tankarna lite – kanske finns det plötsligt plats för nya, mer positiva tankar?

9. Tillåt dig att själv må dåligt

Med allt ovan sagt – ibland behöver man verkligen låta det få komma ut! Tillåt dig att känna in det som känns jobbigt och dåligt och bearbeta det. Ignorerar du dina känslor blir situationen ofta värre. Må inte dåligt över att du mår dåligt, det är en naturlig del av livet. Att acceptera sina känslor utan att döma sig själv, ökar möjligheterna att lära av dem och det blir lättare att gå vidare.

Läs även:
Svårt att sova? Därför ska du läsa en bok innan läggdags

Så kan du minska stressen i vardagen – expertens bästa tips

Inspirerat av Huffington Post .  Bildkälla: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Utvald läsning

Femina