Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

9 hälsofördelar med att äga en katt

24 sep, 2016 
Hjärtat och immunsystemet stärks och du blir lyckligare. Det finns många anledningar att skaffa katt.
Annons
Java whiskers – Sveriges första kattcaféBrand logo
Java whiskers – Sveriges första kattcafé

De är bra för ditt hjärta
Katter mer än alla andra djur har bevisats sänka sina ägares stressnivåer. Att gosa med en katt har en lugnande effekt och studier har visat att efter att ha ägt en katt under 10 år har du 30 procent mindre risk att drabbas av en hjärtattack. Studien kunde däremot inte visa om dessa människor skulle ha lägre stressnivå även utan katter.

De minskar din ångest och depression
En katt kan självklart inte bota en depression, men katter kan dämpa din ångest, få ägaren att leva i nuet och sluta fokusera på olika problem i vardagen.

De bevisar att du är smartare än de flesta andra
Att äga en katt visar att du troligtvis är smartare än övriga personer i din omgivning utan katt. En brittisk studie från 2010 kom fram till att kattägare ofta hade högre utbildning och hade högre IQ än exempelvis hundägare.

De förbättrar din sömn (speciellt om du är kvinna!) 
Flera studier och undersökningar har visat att kattägares sömn förbättras om katten sover i samma säng som dig. Vissa personer, främst kvinnor, sov till och med bättre med katten än med deras partner.

Annons

Ditt immunsystem förbättras
Immunsystemet stärks faktiskt av att ha en katt i hemmet! Dessutom är de ju det bästa sällskapet när du är sjukt.

De hjälper dig komma över sorger snabbare

Det har visat sig att människor i sorg snabbare blir lyckliga igen om de äger en katt. Kissen får dig att känna mindre smärta och gråta mindre. Ditt ulliga husdjur blir nämligen ett socialt stöd under tuffa perioder. Enligt forskning beror detta på att man mår bra av att tala till en katt som finns där för dig, men inte avbryter när du talar.

Du blir på bättre humör
Haft en jobbig dag? Ofta kan katter få sina ägare att känna glädje igen. Den möter dig vid dörren, får dig att känna dig älskad och kan ta bort känslan av ensamhet.

De hjälper dina barn få färre allergier
Det är bra för barn att växa upp med katter. En studie från år 2002 kom fram till att barn under två år som hade katter omkring sig inte utvecklade allergier i lika hög utsträckning som barn utan katt.

De hjälper dig hjälpa miljön! 

År 2009 kom en studie fram till att en hund under sin livstid skadar miljön lika mycket som en stadsjeep. Katter däremot är mycket bättre för miljön. Dels för att de äter mindre än hundar, men främst för att de i högre grad äter fiskprodukter snarare än produkter med kött.

Fler lästips!

Foto: Shutterstock

Annons