Mycket kan förändras när du har fött barn och det är väl egentligen inte så konstigt – du och din kropp har trots allt bakat en bebis i nio månader. Att du kan få bristningar eller lös hud på magen kommer nog inte som en jätteöverraskning, men att dina fingrar kan bli bredare eller att dina bröst läcker även när andras barn gråter kan kanske göra det.

Här är nio överraskande saker som kan hända med din kropp efter att du har varit gravid!

Olika stora bröst

Om barnet föredrar att amma vid ett visst bröst eller om det ena bröstet producerar mer mjölk än det andra, kan det leda till att brösten börjar skilja sig åt i storlek och form. För en del försvinner asymmetrin när man slutar amma, men för vissa fortsätter det ena bröstet vara större än det andra.

Underlivet förändras

Att snippan förändras efter en förlossning kommer nog inte som en chock, men en del kan bli förvånade över att underlivet ser annorlunda ut. Efter en vaginal förlossning är de flesta ömma och svullna de första veckorna. Under det första halvåret återställs vaginans väggar och den grundläggande muskelspänningen i bäckenbotten och mage återhämtar sig. Om du har fått en bristning i grad två eller mer kan utseendet på snippan till exempel bli längre och öppnare, och mellangården kan bli kortare. Att snippans utseende har förändrats behöver dock inte betyda att det har blivit en förändring i funktionen.

Håret förändras

Under graviditeten får många tjockare och glansigare hår på grund av ökade östrogennivåer i kroppen, som i sig leder till att håret växer och att du slipper det dagliga håravfallet. Efter graviditeten blir håret som vanligt igen och omkring tre månader efter förlossningen är det normalt att börja tappa hår.

Brösten läcker

Om du ammar ditt barn märker du snabbt att brösten kan börja läcka titt som tätt. Dels brukar vänsterbröstet ofta läcka när du ammar på höger sida och tvärtom. Läckaget kan även komma när som helst – till exempel när du är ute och handlar eller när du hör andras barn gråta,  inte bara ditt eget.

Du kan få ny skostorlek

När du är gravid svullnar det mesta upp, även fötterna. Det kan leda till att du redan under graviditeten kan behöva gå upp en hel skostorlek. För en del är storleksförändringen permanent.

Fingrarna kan bli bredare

Samma princip gäller här – de sista veckorna innan förlossningen brukar fingrarna svullna upp rejält. Även efter att du har fött kan det vara svårt att få på sig ringar igen, men så småningom brukar svullnaden gå ner.

Mensen blir rikligare

När mensen är tillbaka är det inte säkert att du har samma flöde som innan. Man vet inte med säkerhet varför det är så, men många kvinnor uppger att de får rikligare mens efter förlossning och att mensen även varar längre.

Det mörka strecket kan bli kvar

En del får mörkare hy under graviditeten och det är heller inte helt ovanligt att få ett pigmenterat streck, en så kallad linea nigra, på magen. När hormonerna är i balans igen försvinner oftast strecket, men för en del stannar det kvar.

Du tål alkohol sämre

Du kommer antagligen bli mer lättpåverkad när du dricker ett glas vin. Inte helt otippat egentligen eftersom du förmodligen avstått helt från att dricka alkohol under graviditeten.

Källor: Health.com, RFSU

Foto: TT

Läs mer: 

8 svenska kändisar berätta om sina förlossningar

Poddar om graviditet, förlossning och mammaliv – 14 tips

Efter förlossningen – det händer med din kropp

Mer läsning

Femina