Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

9 saker du kan äta som är bra för huden

22 aug, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Få en yngre hy med matvaror
Visste du att det finns mat som kan hjälpa till att bromsa uppkomsten av oönskade rynkor, eller mat som kan ge huden ett naturligt glow? Här kan du läsa om nio matvaror som kan hålla din hud ung och fräsch.
Annons

Är du trött på alla dyra antiage produkter som finns ute på marknaden? Ingen fara, det finns nämligen frukt och grönt du kan äta som kan ge liknande effekt. Det finns både mat som kan hålla oönskade rynkor borta och mat som kan göra att du får ett mer naturligt glow. Tidskriften Mirror har pratat med dietister och hälsopedagoger som tillsammans har litat nio matvaror som kan vara bra för huden på olika vis. Scrolla ner för att läsa om alla godsaker du kan äta med gott samvete.

9 matvaror som är bra för huden

1. Choklad

Choklad är bra för huden!
Älskar du choklad? Nu kan du äta det med gott samvete.

Mörk choklad med minst 70 procents kakaohalt kan hjälpa huden att skydda sig mot farliga UV-strålar. Så om du gillar choklad är detta en mer än godkänd anledning till att ta några bitar till kaffet i kväll.

Annons

2. Edamebönor

Soja som inte är processerad kan vara mycket bra för huden. Ämnet kan nämligen hjälpa huden att ta bort uppkomsten av oönskade linjer. Dessutom innehåller just edamebönor både fiber, vitaminer och antioxidanter som alla kan bidra med olika fördelar till din kropp.

3. Grapefrukt

Grapefrukt kan vara bra för huden
Grapefrukt innehåller dels mycket c-vitamin

Det är ingen hemlighet att grapefrukt innehåller mycket c-vitamin men det finns även andra fördelar. En grapefrukt innehåller nämligen näringsämnen som kan hjälpa till att stärka kollagenproduktionen. Vilket kan bidra till en slätare hud och ett naturligt glow.

4. Nötter

Olika nötter är ett superbra mellanmål eller snacks att ha på jobbet när sötsuget blir för påtagligt. De innehåller även bra fetter som kan bidra till kolesterolvärdet förbättras, vilket i sin tur kan leda till att huden ser mer hälsosam och frisk ut.

Annons

5. Gurka

Gurka består till största del av vatten och det är superbra för att få en strålande och frisk hy. Om du inte vill äta gurka kan du istället prova att lägga några kalla gurkskivor på dina ögon. Det kan både minska påsar under ögonen och ta ner svullnaden efter en lång dag.

6. Grönt te

Grönt te kan vara bra för huden
Grönt te innehåller flera bra ingredienser.

Antiinflammatorisk mat eller dryck är bra för huden då dess antioxidanter kan motverka inflammationer. Och vad betyder det då? Jo, dessa antioxidanter kan både hjälpa till att lindra ledvärk och uppkomsten av oönskade rynkor och solskador.

7. Grönkål

Lutein är ett ämne som kroppen inte själv kan producera men som sägs vara bra mot åldersrelaterade ögonsjukdomar. Och tro det eller ej men lutein återfinns i just grönkål.

Annons

8. Shiitake svamp

En orsak till att du får grått hår tidigt kan vara att din kropp lider av kopparbrist. För att råda bot på en oönskad grå hårfärg kan du därför öka intaget av just shiitake svamp. Cirka 2,5 deciliter svamp kan nämligen innehålla mer koppar än det rekommenderade dagliga intaget.

9. Fisk

Från barnsben har vi fått höra att fisk är bra och nyttigt men har du någonsin vetat att det även är bra för din hud? De omättade fettsyrorna som finns i bland annat tonfisk kan nämligen bidra till att minska uppkomsten av oönskade rynkor. Dessutom är fisk generellt laddat med flera bra vitaminer och omega 3, vilket är bra för både hjärtats funktion och ditt kolesterolvärde.

Bildkälla: TT/IBL

Artikelinspiration: Mirror 

Läs mer:

Annons