Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

9 vanliga träningsmissar som du bör undvika

16 aug, 2017 
AvFemina
Att börja träna är ett stort steg mot en sundare och starkare kropp. Men för att resan från otränad till tränad ska bli bra gäller det att undvika misstag som ökar skaderisken och minskar träningens hälsoeffekter.
Annons

1. Äta för lite
Kortsiktigt blir du lite lättare. Långsiktigt riskerar du att inte bara bränna fett utan även muskler. Din ämnesomsättning kan påverkas negativt. Brist på viktiga näringsämnen i kombination med brist på energi ger ett nedsatt immunförsvar. Du åker på en förkylning. Och får pausa träningen.

2. Gå ut för hårt

Skynda långsamt för att undvika skador. Kroppen måste vänja sig. Och psyket, för att inte tappa motivation. Nyckeln är realistiska mål. Träning ska vara jobbigt. Men inte så tuff att det blir övermäktigt.

3. Ingen träningsplan

Med en plan är det svårare att komma med ursäkter. Packa träningsväskan kvällen innan, boka in pass i förväg, skaffa en träningskompis.

4. Allt eller inget-attityden
Dåligt med tid? All träning är bättre än ingen träning. Du behöver inte köra ett helt 60-minuterspass – även tio minuters träning gör gott för din hälsa.

5. Skippa uppvärmning

Kör du igång utan att låta kroppen värma upp först riskerar du att skada dig – och tvingas ta en träningspaus. Uppvärmning minskar skaderisken.

Annons

6. Träna ensidigt

Träna inte enbart kondition eller bara styrka. Båda behövs, i balans. Om du vill gå ner i vikt ska du även styrketräna, för ju mer muskler du har desto fler kalorier bränner du. Och omvänt, om du vill bygga muskler bör du också motionera hjärtat.

7. Inte utmana kroppen

Kroppen vänjer sig snabbt vid en belastning och slutar utvecklas om du inte utmanar den med tyngre vikter, nya övningar, annan intensitet.

8. Stretcha vid fel tillfälle
Ny forskning har visat att stretching före passet minskar blodflödet till vävnaderna och ökar uppbyggnaden av mjölksyra, vilket ökar skaderisken.

9. Att hoppa över vilodagen

För mycket träning gör dig trött och du presterar sämre. Kroppen behöver återhämtning. Så helga vilodagen mellan passen.

Av Agata Garpenlind Cronqvist

Foto: Shutterstock

Källor: Viktväktarna, sporthalsa.se, runnersworld.com, alphafitness.com
Artikeln publicerades först på Allas.se.

Läs även:

Annons