Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Agnes Wold: Detta funkar INTE för att skydda dig mot corona

13 mar, 2020 
AvFemina
agnes
Kan sund mat, C-vitamin och bättre sömn stärka immunförsvaret och göra oss mer motståndskraftiga mot virus? Så här säger Agnes Wold, professor i immunologi!
Annons

Precis som i influensatider dyker det nu i coronatider upp råd om vad vi ska äta för att hålla immunförsvaret på topp. Vi uppmanas äta mer C-vitamin, gurkmeja och vitlök eftersom det ska stärka immunförsvaret och skydda oss mot virus. Även sömn och positivt tänkande påstås stärka skyddet: positiva tankar ska nämligen blockera virus från att ta sig in i cellerna. Men så enkelt är det förstås inte.

Immunförsvaret arbetar bäst under attack

Denna mat stärker ditt immunförsvar.
Immunförsvaret aktiveras av en attack.

– Om immunförsvaret var beroende av att vi ska vara utvilade, glada och äta perfekt mat hade vi dött ut för längesedan, säger Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi och immunologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hon förklarar att vårt immunförsvar har utvecklats under årmiljoner och klarar av att bekämpa bakterier och virus helt utan vår inblandning.

Annons

– Att säga att vi måste vara i toppform för att immunförsvaret ska fungera är som att säga att vi måste vara glada för att njurarna ska fungera. Det är inte heller bevisat att god sömn stärker immunförsvaret.

Många vanliga påståenden om hur kroppens försvar fungerar bygger på rena missuppfattningar. Som att vi måste hjälpa det på traven, till exempel. Vår kropp är nämligen så finurligt utformad att den bekämpar inkräktande virus och bakterier framför allt när vi inte är välnärda, utsövda och lyckliga. Det jobbar i regel som bäst när det verkligen behövs, det vill säga när det är under attack.

Bakterier kan ”lura” igång försvaret

Allt fler drabbas av kikhosta. Så vet du om du smittats!
Bakterier behövs för immunförsvaret, menar Agnes Wold!

– Det finns faktiskt bara två säkra sätt att aktivera immunförsvaret: att genomlida sjukdom eller att vaccinera sig, säger Agnes Wold.

Annons

Men man kan möjligen också lura igång immunförsvaret, menar hon:

– Det kan vara bra att försöka få i sig mer bakterier, till exempel i form av probiotika. Immunförsvaret ser nämligen bakterierna som fiender och går till anfall. Däremot finns det ingenting som tyder på att kosttillskott och vitaminpiller hjälper immunförsvaret.

Om probiotika hjälper immunförsvaret mot just Corona vet vi förstås inte. Faktum är att viruset är så nytt att vi inte ens vet exakt hur och när det smittar –än mindre om vi kan äta oss till en ökad motståndskraften mot det. Men det pågår forskning om ett läkemedel, bland annat i Sverige. Agnes Wold tror dock att ett botemedel mot Corona lär dröja.

Corona: Det här är det bästa DU kan göra just nu

Intvålade kvinnliga händer under vattenstrålen över ett handfat
Tvätta händerna och följ andra effektiva råd för att skydda dig mot corona-viruset.

– Epidemin kommer att vara fram till dess vi får fram ett anti-viralt medel eller ett vaccin. Det kan ta lång tid, säkert minst ett år. Tills dess gäller det att hålla ut.

Annons

Och i väntan på effektiv behandling finns det mycket viktigare saker att göra än att stoppa i oss påstått stärkande kosttillskott eller livsmedel:

– Vi måste göra allt för att hålla nere antalet smittade. Framför allt måste vi undvika att äldre personer smittas, säger hon.

Man bör alltså inte be mor- och farföräldrar att passa barnbarnen eller hämta dem på dagis i det här läget.

– Och man får inte hälsa på dem om man har haft det minsta luftvägssymtom. Även lindriga symtom kan bero på Corona!

Foto: TT

Läs mer:

Annons