6 tips som får dig att sova bättre i sommarvärmen
0:53

Efter reklamen: 6 tips som får dig att sova bättre i sommarvärmen

(0:53)

Slå på ljud

Det är något som vi alla har fått uppleva.

I tonåren kunde vi sova hur länge som helst och inte ens en jordbävning kunde väcka oss. Men samtidigt som åren går sover vi allt mindre och är betydligt mer lättväckta än tidigare.

Det här är något som händer både kvinnor och män – i Sveriges Radios Fråga Agnes Wold avfärdar därför Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, en lyssnarfråga om sömnen förändras på grund av klimakteriet.

Så sover du bättre i sommarvärmen – knepen som verkligen fungerar

Hon förstår dock om man upplever det så på grund av vallningar.

– Det kan väl bli så att man vaknar och blir störd av det, det kan jag absolut förstå, säger Agnes Wold i programmet.

Henrik Jansson/Expressen/TT

Så ändras sömnen med åldern

Men klimakteriet är övergående – det är inte den förändrade sömnen.

– Ju äldre man blir desto mer vaknar man på natten och det har inte med klimakteriet att göra utan man sover lättare och lättare. Man sover tungt som en oxe när man är i tonåren och kan knappt väckas och så någon gång där i mitten av livet så börjar man sova lättare. Ju äldre man blir desto mindre sover man på natten, man sover kortare perioder och är vaken mellan och så, säger hon i programmet.

Agnes Wold förklarar att äldre människor sover fler gånger men i kortare perioder, man sover i små snuttar på dagen och mindre på natten.

Sömnen förändras när man blir äldre.

Shutterstock

Varför sover man mindre?

Men vad beror det på att sömnen förändras? I Fråga Agnes Wold lanserar den folkkära professorn sin egna teori som går långt tillbaka i tiden då vi människor fortfarande levde tillsammans i flockar.

– Min teori är ju att gamlingarna ska ta hand om de nyfödda i flocken medan de nyföddas föräldrar sover som klubbade oxar. Så det är därför man har den här jättelätta sömnen, säger Agnes Wold i programmet.

Därför stannar du uppe länge på kvällen – och här är lösningen

Mest läst