Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny studie: Mammor till pojkar åldras snabbare

02 feb, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
mamma son
De flesta föräldrar kan nog skriva under på att det kan vara utmanande stundtals att ha barn – oavsett kön.
Nu visar en ny studie att söner får oss att åldras snabbare än döttrar – och varför.
Annons
5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energiBrand logo
5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energi

De som är föräldrar till en pojke kan nog alla skriva under på att det är otroligt givande. Det har såklart också sina utmaningar, som vilket föräldraskap som helst.

Oavsett upplevelse som förälder till söner så visar en ny studie att din hjärna åldras snabbare genom att uppfostra söner, skriver Awareness Act..

Så genomfördes studien

Det är forskare från USA och Tjeckien som har studerat över 13 000 föräldrar, som alla var äldre än 50 år. Föräldrarna fick lösa matteproblem och upprepade en lista med ord som de fått upplästa för dem.

I början uppges föräldrarnas intelligensnivåer vara på samma nivå i början av studien men att mot slutet av studien så var föräldrarna till pojkar mindre intelligenta än de var till att börja med.

– Föräldrar till minst en son hade en snabbare hastighet av kognitiv försämring jämfört med föräldrar utan några söner, säger forskaren Katrin Wolfova från Columbia University i New York.

Annons

Forskarna har även fått fram varför

Katrin Wolfova har även genom att analysera materialet fått fram varför söner gör att föräldrar åldras snabbare än föräldrar till döttrar.

– Resultatet tyder på att effekterna är sociala snarare än biologiska, eftersom vi observerade liknande trender hos mödrar såväl som hos fäder, säger hon.

De som hade mer än en son förlorade sina kognitiva förmågor ännu snabbare än de som bara hade döttrar.

Forskarna tror att anledningen till att pojkföräldrar verkar åldras snabbare beror på att pojkar och senare män tenderar att vara mindre omtänksamma än flickor. Vilket i sin tur kan leda till att deras föräldrar upplever sämre psykisk hälsa, skriver Awareness Act. Dessutom hävdade forskarna att eftersom döttrar ger mer känslomässigt och socialt stöd än söner tenderar de att bli informella vårdgivare vilket kan spela en nyckelroll.

5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått
Annons