Oftast är orsaken till din törst enkel – du druckit för lite. Har du rivit av ett rufft pass på gymmet eller legat och svettats i solen kan du också behöva återställa vätskenivån. Annars kan du drabbas av vätskebrist, med symtom som trötthet, kramp och yrsel. För att undvika problemet räcker det oftast att dricka tillräckligt mycket och ofta – men vad ska man göra om törsten aldrig släcks?

Ignorera inte problemet. När det känns som Sahara i munnen kan det vara kroppens sätt att berätta för dig att det finns ett underliggande hälsoproblem. Alla åkommor som rubbar salt- och vätskebalansen i kroppen triggar vår törst, så om du dricker tillräckligt men ändå inte kan släcka tösten bör du kolla upp det hos en läkare. Här är åtta möjliga orsaker till din osläckbara törst.

Diabetes

Både typ 1 och typ 2 kan öka risken för vätskebrist, framför allt om du ännu inte är medveten om problemet. När blodsockret är för högt, pressar kroppen njurarna att producera mer urin för att göra sig av med den överflödiga glykosen. Ju mer du kissar, desto törstigare blir du.

Muntorrhet

Onormal torrhet i munnen kan orsakas av förändringar i salvproduktionen. Har du inte tillräckligt mycket saliv kan du drabbas av dålig andedräkt och tjock, trådig saliv. Vanliga orsaker till muntorrhet är rökning, stress, ångest, eller helt enkelt bara åldrande. Men torr mun kan även vara en sidoeffekt av vissa mediciner, exempelvis antidepressiva, blodtrycks-, allergi- och åksjukemediciner.

Mens

Östrogen och progesteron-nivåerna kan påverka vätskebalansen, lägg därtill själva förlusten av blod, framför allt om du har riklig mens. Alltså kan det kan vara bra att ha ett extra glas vatten till hands när det är mens-dags.

Sköldkörtelproblem

Din sköldkörtel ansvarar för att pumpa ut hormoner som hjälper till att reglera din energi, kroppstemperatur och andra viktiga kroppsfunktioner. Och sköldkörtel-problem är tyvärr mycket vanligt idag. Nästan en halv miljon svenskar har någon en sköldkörtel-diagnos, och 80 procent av dem är kvinnor. Vanligast är underfunktion i sköldkörteln och symtomen är varierande, men kan exempelvis vara riklig mens, ångest, svettningar och torr mun – symtom som alla kan leda till ökad törst.

Kronisk stress

Kronisk stress kan orsaka underfunktion i våra binjurar, vilket kan leda till yrsel, nedstämdhet, ångest och extrem törst. Törst är kroppen sätt att försöka få mer vatten i blodet och på så sätt höja blodtrycket. Och det enda sättet att få en långsiktig lösningen är att växla ner och sluta stressa.

Vätskedrivande livsmedel

Mat och dryck som har en vätskedrivande effekt kommer göra dig törstig eftersom du kissar mer. De vanligaste exemplen är kaffe, te och alkohol. 

Lågkolhydrat-dieter

Kolhydrater binder vätska i kroppen, därför släpper kroppen ifrån sig vätska om du skär ner på kolhydraterna. Helt naturligt kommer kroppen att reagera med ökad törst.

Graviditet

En av de vanligaste åkommorna vid graviditet är konstant kissande – och törst. Under den första trimestern ökar din blodvolym, vilket får njurarna att skapa överflödig vätska som till slut hamnar i blåsan. Ökat kissande tillsammans med de så vanliga gravidkräkningarna kan orsaka vätskeobalans.

Källa: Prevention  Bildkälla: TT

Läs också:

Åtta hälsomyter som borde tas med en nypa salt

Detta bör du äta till kvällsfikat – enligt forskare