Tegnell: Vi har snart nått toppen av antal smittade

Efter att nya åtgärder menade att stoppa spridningen av det nya coronaviruset träder i kraft – bland annat med 15 miljarder kronor i stöd till kommuner – berättade statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagsmorgonen att vi nu närmar oss toppen på kurvan över smittade av covid-19.

Enligt Tegnell kommer vi om några veckor att ha nått toppen av kurvan som Folkhälsomyndigheten observerat – och antalet nya insjuknade kommer börja plana ut.

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsoinstitutet visar en grafik på hur spridningen av coronaviruset covid-19 kan fördröjas.

Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsoinstitutet visar en grafik på hur spridningen av coronaviruset covid-19 kan fördröjas. Foto: Jerker Ivarsson

Efter att i en månads tid ha lyckats hålla nere kurven av smittade är Tegnell nu övertygad om att vi i Sverige kommer ha lyckats väl med att ta oss igenom krisen.

– Det betyder att toppen kommer vara betydligt lägre än vad den är i andra länder, säger Anders Tegnell i Morgonstudion.

Han är dock noga med att betona att vi på intet sätt är genom det värsta än, och att vi absolut inte får börja slappna av och bli oförsiktiga ännu.

– Det här är absolut inte slutet på det hela, utan vi måste verkligen hålla i. Vi har valt motåtgärder som vi kan hålla på med en längre tid och nu gäller det att vi gör det, berättar han i programmet.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Peter Wixtröm

Stockholm värst drabbat

Eftersom Stockholm varit absolut värst drabbat av covid-19 är det också där man har behövt sätta in mest resurser. Och det är också just i Stockholm som Anders Tegnell säger att kurvan kommer vända först.

– Framåt maj borde vi ha en hyfsat lugn situation i Stockholm. Sen får vi se hur det går för resten av landet när kurvorna börjar röra sig där, säger han till SVT.

Han betonar också att anledningen till varför Stefan Löfven pratat om månader snarare än veckor innan det lugnar sig beror på att han har ett annat perspektiv och fokuserar mer på ekonomiska och arbetsmarknadseffekter snarare än de hälsoaspekter Folkhälsomyndigheten tar i beaktning.

Källa: SVT

Läs mer:

Anders Tegnell i Skavlan: ”Vi kunde informerat om corona tidigare”

Så kommer coronakrisen påverka ditt liv – 5 sätt

Experterna: Då är den värsta coronakrisen över

Mest läst