myom

Myom är ordet för muskelknutor som kan sitta inuti eller utanpå livmodern. Det drabbar kvinnor och är ofarligt men bidrar ofta till obehag och stora problem för den drabbade. En tredjedel av alla kvinnor över 30 år lider av myom, men många vet inte ens om att de är drabbade. Vissa har inga symtom alls medan andra inte vet att symptomen tyder på myom.

– Dessutom pratar vi kvinnor sällan om dessa saker. Du kanske tror att smärtan beror på ägglossning, eller att mellanblödningarna är något normalt, säger Annika Lolic som lider av myom sedan många år.

Läs även: 6 tecken på att du kan lida av myom

De som har myomutveckling i livmodern lider ofta av rikliga blödningar. Här kan du läsa 6 tecken på att du blöder mer än normalt och kan vara drabbad.

Nu lanseras dessutom ett självtest på 80ml.se som ska uppmärksamma kvinnor på hur mycket mens som anses vara normalt eller inte och om de bör söka hjälp. Initiativtagare bakom testet är läkemedelsföretaget Gedeon Richter

Annika har länge haft stora problem av myomer. Hon hade så riklig menstruation att hon behövde byta skydd konstant och alltid var rädd att blöda igenom mensskydden. Problemen gjorde det även tuffare för henne i arbetet som flygvärdinna. Men en dag förvärrades situationen ytterligare.

– Plötsligt fick jag väldigt ont. Så ont att jag behövde söka vård. Jag fick veta att jag hade knutor i min livmoder, och att de hade spruckit, berättar hon för Femina.

Annika har sedan dess gjort både skrapningar samt genomgått en operation för att ta bort ytterligare knutor.

– Jag hade ingen aning om vad myom var innan. Det är väldigt viktigt att fler kvinnor blir uppmärksammade på detta, så att de som är drabbade kan få hjälp, säger hon.

Foto Shutterstock