Det är lätt att anta vad det innebär att vara högkänslig, enbart baserat på namnet. Men många är omedvetna om att de är det, vilket kan försvåra allt från relationer till arbetssituationer.

Här är nio tecken på att du eller någon du känner kanske är högkänslig.

1. De blir ”hangry”
Ett tecken på att du är en HSP kan vara att du blir väldigt frustrerad när du blir hungrig. Du kan inte riktigt fokusera på något annat och tar ibland ut din frustration på andra.

2. De överväldigas när de har mycket att göra
En HSP har svårt att hålla fokus när de känner att de har mycket att göra. De blir ofta märkbart oroliga och ju högre stressnivån blir, desto svårare har de att hålla sig produktiva.

Läs även! Forskare: 9 tecken på att du börjar bli utbränd

3. De ser när andra är obekväma
Är du en HSP brukar du förmodligen känna på dig om någon av dina vänner eller kollegor är obekväma i en situation. De kanske tycker att ljudnivån är för hög eller att någon har sagt något opassande, vilket du direkt noterar medan andra inte verkar märka något alls.

4. De får tunghäfta när de står i centrum
Ofta presterar HSP bäst i avskildhet och det kan hända att de får tunghäfta om de får strålkastarljuset på sig under till exempel en presentation eller intervju.

5. De undviker våldsam media
Våldsamma filmer eller tv-spel kan bli för mycket för en högkänslig person, som ofta kan uppfatta sånt som väldigt obehagligt.

Läs även 5 knep som hjälper dig hantera stress bättre

6. De behöver återhämta sig ofta
Efter en lång dag eller en jobbig vecka är det så klart naturligt att vara trött, men en HSP kan i princip behöva stänga in sig för att kunna ladda om. Gärna i ett mörkt sovrum eller liknande.

7. De berörs lätt av konst i olika former
Ofta tar en högkänslig person till sig konst, musik och skådespel lättare än andra och de kan bli väldigt känslosamma.

8. De ogillar höga ljud
Om du är HSP har du en lägre toleransnivå för höga ljud än andra. Det gör att du ofta kan bli lite obekväm i bullriga och högljudda miljöer.

Läs även Tilde de Paula om stressen: ”Jag har utrotat mina tidstjuvar”

9. De blir lätt distraherade
Öppna kontorslandskap passar dig förmodligen inte om du är högkänslig. Alla ljud, lukter och andra intryck gör att du har väldigt svårt för att fokusera på det du ska göra.

För mer information kan du besöka hsperson eller hspföreningen.

Foto: Shutterstock

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: