Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Är du en kaffe- eller teperson? Dina gener bestämmer

03 dec, 2018 
AvNina Nyström
Vissa människor väljer te, andra kaffe. Varför är det så ofta så tydliga preferenser på just det? Ny forskning visar att förklaringen till vad du föredrar kan ligga i dina gener.
Annons

Studien, som utfördes vid Northwestern University Feinberg School of Medicine i Australien och publicerades i Scientific Reports, undersökte hur olika människor upplever bittra smaker och hur det påverkar vårt kaffe- och teintag.

I studien studerade forskarna gendata från mer än 400 000 britter i åldrarna 37 till 73 år. De fann att människor som bar på vissa specifika receptorgener för just den bittra smaken som kaffe har, var mer benägna att dricka minst fyra koppar kaffe per dag. Dessutom drack de mer sällan te.

De som däremot bar receptorgener för en annan sorts bitter smak (som också finns i exempelvis brysselkål) drack däremot ofta fem (eller ibland ännu fler) koppar te per dag – och sällan kaffe.

Vad det här betyder i klarspråk är alltså motsägelsefullt nog att det är de som är MEST känsliga för kaffets bitterhet som dricker störst mängd av det – hur kan det vara så?

Annons

Kroppen vill åt de positiva effekterna

Forskarna förklarar det med att de som är mer känsliga för kaffets bitterhet också eventuellt kan vara mer benägna att känna, och bli beroende av, de positiva effekterna många av oss ofta får av koffein. Kicken övervinner bitterheten helt enkelt. Men det krävs vidare forskning för att fastslå helt.

Genom att träna smaklökarna går det dock att lära sig att tycka om även ”den andra sidan” även om man är född med ”fel” gener för den smaken.

Oavsett om du föredrar kaffe eller te kan du i alla fall dra nytta av ett flertal hälsofördelar med de båda dryckerna. Både kaffe och te har nämligen i flertalet forskningsrapporter, bland annat från Harvard, satts i samband med lägre risk för hjärtinfart, diabetes, vissa cancerformer, Alzheimers och Parkinsons, framförallt tack vare den höga halten av antioxidanter och polyfenoler.

Men, som med allt annat, lagom är bäst. För höga doser av koffein kan orsaka exempelvis sömnproblem och hjärtklappning. Och risken för vissa cancerformer kan till och med öka om du dricker väldigt mycket kaffe.

Läs mer:

Källa: Health.com, Harvad University  Bildkälla: IBL

Annons