tallrik med sallad

● Frossa i grönsaker, ät lite mindre av frukt som innehåller mycket fruktos.

● Gör varje dag en stor sallad med kål, broccoli och blomkål. Jättenyttig superfood!

● Dra ner på ris, pasta, potatis, ljust bröd och socker.

● Välj fullkornsprodukter.

● Dra ner på eller uteslut mejeriprodukter. Drick inte kaffe latte om du vill gå ner i vikt.

● Ät massor av fisk. Gärna feta fiskar som lax, makrill och strömming.

● Ät massor av bär. Blåbär är anti ageing-bäret nummer ett!

● Pröva gärna en ny sorts linser eller bönor varje vecka tills du hittar dina favoriter. Spara recepten.

Grönt te är bästa drycken för att bromsa tiden eftersom teets höga halter av bioflavonoider neutraliserar effekten av fria radikaler, en av orsakerna till för tidigt åldrande. Byt gärna ut några koppar kaffe mot grönt te!

För att förbättra hudens struktur och elasticitet ska du äta mat som är full av a-, d- och c-vitamin, samt selen

TÄNK PÅ RÄTT SÄTT

Leta inte efter ålderstecken hos dig själv. Åtgärda självklart fysiska problem, men skyll inte allt på din ålder. Ägna dig gärna åt tankegympa, lös korsord eller varför inte gå en språkkurs.

MOTIONERA

Att röra på sig är superviktigt och en nödvändighet om du vill gå ner i vikt. Det enklaste sättet är att promenera raskt, gärna fyra till fem ordentliga promenader i veckan. För smidighet är yoga och pilates perfekt.

ÄLSKA

Beröring är viktigt för alla människor. Sexlusten är hormonrelaterad och många kvinnor upplever att lusten minskar när de inte längre kan få barn. Det är fullkomligt normalt. Ett bra tips är att ta ett milt hormonstimulerande preparat, baserat på soja. Vänd dig till din läkare eller till hälsokosten.

SKRATTA

Det sägs att en god hållning gör dig fem kilo slankare runt midjan och helt klart gör ett gott skratt dig minst fem år yngre. Fundera över vad som gör dig glad och får dig att skratta och försök att göra det ofta.

MEDITERA

Att hitta en plats där man kan slappna av ordentligt är jätteviktigt för hälsan och för en eventuell viktminskning. Oavsett om det är genom att börja meditera eller bara hitta en stressfri zon som stranden eller skogen.

GÅ TILL DOKTORN – NÄR DET BEHÖVS

Att ta hand om sig är viktigt men i det ingår också att söka hjälp när kroppen signalerar att någonting är fel. Det finns inget egenvärde i att hålla ut och inte söka hjälp eller medicinera. Även om vi lever enligt konstens alla regler kan sjukdomar uppstå.

Mest läst