Samtidigt som annan mat kan orsaka obalans i ditt hormonella system – speciellt i den känsliga åldern runt klimakteriet. Det hävdar i alla fall författarna till boken ”Mat för hormonell balans”.

Mia Lundin är föreläsare, författare och sjuksköterska och barnmorska. Hon drev i många år kliniken The Center for Hormonal and Nutritional Balance i Kalifornien. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och kokboksförfattare.

– Om din kropp är i balans näringsmässigt kommer du att uppleva mindre symtom på hormonell obalans, både premenstruellt (PMS) i förklimakteriet och i klimakteriet, säger Mia Lundin.

Viktiga råd:
1. Undvik inflammation. Öka på ditt intag av antiinflammatorisk mat. Ät mer  grönsaker, gärna grönbladiga, bär, baljväxter, olivolja och rapsolja, nötter och frön, kryddor som ingefära, kanel, gurkmeja och vitlök, ett glas vin ibland. Fet fisk som lax, makrill, röding och sardiner.

Var försiktig med rött kött, mjölkprodukter, transfetter (som finns i bland annat pommes frites, chips, glass och viss färdigmat), margarin, socker, vitt ris, pasta.

2. Balansera blodsockret. Annars kan så kallad insulinresistens öka risken för hormonrubbningar med bland annat ökad produktion av de mer manliga hormonerna.

Välj långsamma kolhydrater som hjälper kroppen att hålla en jämn energinivå bättre hormonbalans.

Välj nötter, bönor, bär, frukt och grönsaker, framför allt baljväxter.

3. Håll tarmen glad! I takt med att vi åldras minskar de nyttiga mjölksyrebakterierna i tarmen. Undvik om möjligt antibiotika, minska på mängden socker och vitt mjöl i maten. Ät mer grönsaker med mycket fibrer som rotfrukter, jordärtskocka, äpplen och baljväxter. Lägg till syrad mat som surkål, oliver, saltgurka, yoghurt.

Av Susanna Hauffman

Foto: Shutterstock

Toppa din klimakterieform och få en nytändning!

Häng med på nya webbkurs ”Klimakterieguiden – glad, stark och sexig!”

Kursen innehåller

  • Kompletta menyer med klimakteriesmart mat – 41 recept!
  • Lätta träningsprogram som passar alla
  • Effektiva avslappningsövningar
  • Skönhetskurer för hår och hy
  • Lusthöjande idéer
  • Fakta, expertråd från läkare och massor med tips
  • Tankeknepen som höjer humöret
  • Kom igång-schema för 2 veckor

Efter kursen har du fått en ny livsstil som kommer att förändra resten av ditt liv.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Mest läst